Ellerinin hamuruyla erkek işine karışan hanımlar, mermer ustası oldu

Antalya'nın Finike ilçesinde özel bir mermer fabrikasında çalışan bayan ustalar görenleri hayrete düşürüyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2012 11:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erkeklerin bile zorlanarak çalıştığı mermer işletmesinde onlar hünerleriyle göz dolduruyor. Bayan mermerciler 'terzi' misali mermerleri kumaş gibi kesiyor, biçiyor ve şekil veriyor. On parmaklarında on marifet olan mermer ustası 5 bayandan kimisi bir, kimisi de 2 yılda işinin ustası olmuş. Yurt içi ve yurt dışına ihracat yapan fabrikanın has elemanları olan bayan mermer ustası hanımların isimleri farklı olsa da hepsinin amacı aynı: ?Yavrularımızın geleceği için seve seve çalışıyoruz.?

Finike'de mermer sektöründe çalışan 5 kadın, ?elinin hamuruyla erkek işine karıştı' usta oldu. Onların bu özverili gayretleri ise başta eşleri olmak üzere mesai arkadaşları ve çevreden takdir topluyor. Hamur yoğuran, ekmek açan,dikiş- nakış yapan elleriyle çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlamak için çalıştıklarını dile getiren Fatma Karataş, 2 yıldır mermer ustalığı yaptığını belirtti. İşini çok sevdiğini dile getiren Karataş, mermer sektöründe çalışmasının ev işlerine hiç mani olmadığın ifade etti. Eşinden de büyük destek aldığını söyleyen Fatma usta, ?Beni bu işe yönlendiren ana şefkati. Biri 1. sınıfta diğeri 3. sınıfta okuyan 2 çocuğum var. Onlara daha iyi bir gelecek kurmak için eşime yardımcı olmam lazım. Yani anlayacağınız; anne şefkati bizi usta yaptı.? dedi.

Mermer ustalığını terziliğe benzeterek konuya esprili bir yaklaşımda bulunan Fatma usta, ?Bazen çocuklara elbise dikmek için eve kumaş alıyoruz. Gerekli ölçüleri aldıktan sonra kumaşı makasla kesip- biçiyoruz ya. İşte mermer de kumaş gibi, ölçüsüne göre kesip- biçiliyor. Tek fark makaslar büyük, kumaşlar farklı.? diye konuştu.

Eşine destek için bu sektöre yöneldiğini anımsatan Gülcan Özcan da, çocuğuna güzel bir gelecek hazırlamak için bu yola çıkanlardan. 7 ay gibi kısa bir sürede işinin uzmanı olan Gülcan usta, evin geçimine katkı sağlamaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Gülcan hanım, mermer sektöründe çalışmaktan memnun olduğunu ifade etti.

Fatma ustanın eşi Muhammet Karataş ise eşiyle gurur duyduğunu söyledi. Çalışma isteğinin eşinden geldiğini belirten Karataş şöyle devam etti: "Eşim 2 yıl önce ilk kez evimizin yanındaki mermer fabrikasında işe başladı. Eşim çalışmayı seviyor. Çalışıp destek olmanın mutluluğunu yaşıyor. Ev işlerini dert etmiyorum. Yetişemediği yerlerde beraber yapıyoruz. Mesleği diploma gibi görecek olursak, ben motor tamircisiyim. Eşim hem ev hanımı hem de mermer ustası. Yani benim bir diplomam varsa onun 2 diploması var."

Fabrikada 5 bayan personel çalıştığını belirten Ustabaşı Hürmüz Seviş ise biri yurt içi diğer 4 bayan ustanın da yurt dışına ihraç edilecek mermer işlerinde çalıştığını söyledi. Seviş, bayanların çalışmasından memnun olduklarını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber