?YÖK tutuklanan rektörü derhal görevden almalı'

Haber Giriş : 16 Ekim 2005 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Görevi kötüye kullanmak ve tarihî eser kaçakçılığından hakkında soruşturma açılan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, önceki gece tutuklandı. 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alım ihalesinde usulsüzlük yaptığı belirtilen Aşkın, görevdeyken tutuklanan ilk rektör olarak tarihe geçti.

Sivil toplum örgütleri ve siyasiler ise, soruşturma sırasında ?Atatürkçü olduğu için kendisine komplo kurulduğunu' iddia eden Aşkın'a ve YÖK'e tepki gösterdi. Savcılığın soruşturması devam ederken YÖK'ün basın açıklaması yapıp rektöre sahip çıkması eleştirilerin merkezinde yer aldı. Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu tepkisini şu sözlerle dile getirdi: ?Ben sağlam bir Atatürkçüyüm; ama ?şiddetli Atatürkçü' geçinenlerin altından sürekli bu tür işlerin çıkması sebebiyle Atatürkçülerden korkar ve çekinir hale geldim.? Hukuk profesörü olan YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in bu olaydan ders alması gerektiğini savunan Hatipoğlu, Rektör Yücel Aşkın'ın derhal görevden alınmasını istedi.

Hatipoğlu şunları söyledi: ?Birkaç ay önce YÖK sert bir açıklama ile rektöre sahip çıkmış ve arkasında olduğunu göstermek için de açıklamayı özel bir kuryeyle Van'a göndermiştir. Yargıya intikal etmiş bir konuda bu tür açıklama yapılması doğru değildir. Bu açıklama YÖK'ün artık rektörleri koruma kurulu haline geldiğinin en iyi göstergesi oldu.? Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, bir rektörün tutuklanmasının ?YÖK'ün nereye gittiğini göstermesi acısından çarpıcı bir örnek' olduğunu söyledi. YÖK'ün rektörünü yargı sürecinde bile koruma altına almasına rağmen mahkemenin tutukladığını kaydeden Gündoğdu, ?YÖK'ün başındakiler de rektörleri kayıtsız şartsız koruma altına almaktan kaçınmalı. Aksi takdirde onların yolsuzluklarına ve hukuksuzluğuna ortak olmuş olur.? ifadelerini kullandı. AK Parti Van Milletvekili Hacı Biner de, mahkemenin bir delil bulmadan boşu boşuna bir rektörü tutuklamayacağını hatırlatarak, ?Rektör üniversiteyle uğraşmıyordu. Kafasına uymayan hocaların sicillerini bozuyordu. ? diye konuştu.

YÖK, Rektör Aşkın hakkında soruşturma devam ederken sert bir açıklama yaparak, olayı ?dehşet verici' bulmuştu. Rektörün evinde yapılan aramanın ?hem rektörün hem de üniversitenin manevi şahsiyetini rencide ettiği'ni savunan YÖK açıklamasında, ?Rektörün evinde bugüne kadar benzeri görülmemiş bir uygulama ile arama yapılması ve bu sürecin rektörün gıyabında gerçekleştirilmesi, yükseköğretim camiasında derin bir üzüntü ve infial yaratmış, bunun ötesinde gelecekle ilgili ciddi endişelere yol açmıştır.? denilmişti.

Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın avukatı Türkiye Barolar Birliği eski Başkanı Teoman Evren, rektörlük çıkışında yaptığı açıklamada tutuklanma gerekçesinin belli olduğunu belirterek, ?Suçsuz olduğumuza inanıyoruz. Yakın zamanda adalet yerini bulacaktır. İtiraz hakkımız var, onu tabii ki kullanacağız.? dedi. Rektör Aşkın, hakkındaki 6 ayrı dosyadan açılan soruşturma kapsamında önceki gün Van Adliyesi'nde ifade verdi. ?İhaleye fesat karıştırmak ve tam teşekküllü suç örgütü oluşturmak' suçundan tutuklanma istemiyle 4 No'lu Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen Aşkın'a 10 saat süren ifadenin ardından gece geç saatlerde tutuklama kararı çıkmıştı. İspanyol Expansion firmasından 25 milyon dolarlık tıbbî cihaz alımıyla ilgili suçlanan Prof. Dr. Yücel Aşkın, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ?delillerin yok edilmesi, gizlenmesi veya değiştirilmesine? ilişkin 100. maddesine istinaden tutuklanarak, sağlık kontrolünün ardından Van M Tipi Cezaevi'ne gönderilmişti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber