Türkiye'ye milyarlık mayın aracı kazığı/ Video

Haber Giriş : 24 Kasım 2012 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TSK'nın milyarlarca dolar harcayarak almayı planladığı Husky tipi mayın temizleme aracının hiç bir işe yaramadığı ıspatlandı.

El Kaide'nin Amerikan asıllı liderlerinden ve Küresel Cihad hareketinin stratejisyenlerinden Adem Yahya Gadahn ABD ordusunun savaş yeteneklerini ve örgütün mücadele doktrinlerini değerlendirdiği bir konuşmasında TSK'nın milyarlarca dolar harcayarak almayı planladığı Husky tipi mayın temizleme aracının hiç bir işe yaramadığını ıspatladı.

Örgütün savaş bölgelerinde ABD ordusuna verdiği zararlar hedef ülkelerin hem imajını sarsıyor hem de askeri kabiliyetlerini sorgulamaya açıyor.

Ağustos ayının ortalarında milli savunma bakanın basına yansıyan açılmalarında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesine yeni askeri zırhlı araçlarının katılacağı duyurulmuştu.

Son aylarda güneydoğuda PKK'nin artan faaliyetleri ve bu faaliyetler içerisinde askeri araçların geçiş güzergâhları üzerine yerleştirilen el yapımı ve yabancı menşeli anti tank mayınlarının çok fazla can ve mal kaybına neden olduğu biliniyor.

Milli savunma bakanı Yılmaz alımların ?' mayın temizleme, harpte mayınlı bölgelerde geçit açma, askeri unsurların hareket kabiliyetlerine pozitif katkı ve mayınlı arazilerden süratli ve emniyetli geçiş'' gibi askeri unsurların avantajlı konumuna daha fazla katkı sağlayacağını belirtmişti.

TSK'nın almayı planladığı Husky adlı mayın tespit araçları gerçekten işlevini yerine getirebilecek kadar yetenekli mi?

HUSKY VİSOR 2500 olarak yeni gelişmiş modelleri üretilen bu araçlar Güney Afrika menşeli ve oldukça pahalı bir askeri araç. Araç oldukça geliş teknik donanıma sahip. Teknolojik olarak da bir hayli çekici görünen bu araç 115 milyon $ dan satılıyor.

Teknik donanımına ve yüksek fiyatına rağmen HUSKY adlı mayın imha aracı bünyesinde bulunduğu ülkelerin ordusuna ne kadar katkı sağlıyor? Dünyanın 6 ülkesi Husky tipi mayın temizleme araçlarını kullanıyor. Ülkelerin dağılımı ise şöyle:

ABD 249

İspanya 12

Güney Afrika 20

İngiltere 30

ABD ve müttefikleri ile askeri ve ekonomik alanlarda çatışan Küresel Cihad yanlısı El Kaide ve müttefiki Taliban'ın yayınladığı videolarda bu araçların hiçte istenen verimi sağlamadığı görülüyor.

Görüntülerde Afganistan'ın kırsal bölgelerinde operasyon sırasında askeri konvoyların önünde seyir halinde olan Husky aracı mayını tespit edemiyor ve arkasından gelen Hummer askeri aracı hedef oluyor. Husky mayın tarama araçlarının çoğu üzerinden geçtiği mayının patlaması sonucu ağır hasar görüyor. İşte o görüntüler:

Pressmedya / Abdulkadir ŞEN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber