Yeni pasaportlar gecikiyor

Haber Giriş : 16 Ekim 2005 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB standartlarına uymak için hazırlanan yeni pasaportlar için çalışmalar tamamlandı. Ancak, 2006 yılı başında yürürlüğe girmesi planlanan yeni pasaportlar için yapılan ihale iptal edildi

Türkiye'nin 2006 yılında yürürlüğe sokmayı planladığı yeni pasaportların sunumu gecikiyor. Güvenlik çipi, özel barkod numarası ile piyasaya çıkacak olan pasaportların ilk ihalesinin iptal edildiği öğrenildi. Türkiye'nin yeni vize sistemiyle eşzamanlı değiştirmek istediği pasaportların 2006 yılı sonuna kadar sunulması için ihalenin yeniden açılacağı öğrenildi.
AB'nin, serbest dolaşım konusunda Türkiye'ye uygulamaya hazırlandığı kısıtlamaları kısa sürede aşmak için sınır güvenliğinden, pasaport ve vize sistemine kadar AB'ye erken uyum sürecini başlatmıştı. Bu çerçevede Dışişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ortak bir çalışma yaparak, yeni pasaportların taşıyacağı özellikleri belirlemişti.

Yeniden ihale açılacak

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun ortaklaşa basın toplantısı yaparak, yeni pasaportları tanıtması bekleniyordu. Ancak güvenlik önlemleri, kağıt yapısı, barkod sistemi ile taklidi zor olması için özen gösterilen pasaport ihalesinde, matbada basım sorunu ile karşılaşılacağı belirtilerek, ihalenin yenilenmesine karar verildi.

Yeni pasaportlarda, açık kimlik bölümüne fotoğrafın yanı sıra pasaport sahibine ait bilgi, parmak izi ve fotoğrafın bulunduğu bir güvenlik çipi yerleştirilmesi de kararlaştırılmıştı. Türkiye'nin lacivert olan pasaport kapağı da değişecek ve AB ülkelerinde olduğu gibi kırmızı ciltli deftere basılacak. Yeni pasaportlarda sayfa sayısı azaltılacak ve en az 10 yıl kullanım süresine sahip olacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber