Dinçer: 'Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi' ile öğretmenlik cazip meslek olacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2012 16:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, öğretmenler için hazırladıkları 'Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi' ile amaçlarının her sınıfa nitelikli öğretmenin girmesini sağlamak, öğretmenlerin mesleki kariyerini sürdürebilir kılmak ve öğretmenlik mesleğinin algı ve statüsünü yükseltmek olduğunu belirtti. Dinçer, belgenin yasalaşıp uygulamaya geçmesiyle öğretmenlik mesleğinin birçok sorununun arkada bırakılacağını, böylece 24 Kasımlarda sorunlardan çok öğretmenlik mesleğinin maddi ve manevi kazanımlarını paylaşarak, mesleği yeniden cazip hale getireceklerini söyledi.

Ankara Öğretmenevi'ndeki Öğretmenler Günü kutlamasına katılan Bakan Ömer Dinçer, öğretmenlere seslendi. Geçen yıl Van depremi ile yüreklere büyük bir ateş düştüğünü hatırlatan Dinçer, ?Ülke olarak, eğitim ailesi olarak yüreğimize çok büyük bir ateş düşmüştü. Dolayısıyla 24 Kasım'ı da büyük bir buruklukla kutlamıştık. Değerli öğretmenlerimizi kaybettiğimizde duyduğumuz üzüntünün acı bir tecrübe olarak da toplumsal hafızamıza kazındığını düşünüyorum. Yitirdiğimiz canlarımızın telafisi elbette mümkün değil. Bu vesile ile bir kez daha hayatını kaybeden öğretmenlerimizi rahmetle şükranla anıyorum.? diye konuştu.

"DEPREM ÖĞRETMENİN PAHA BİÇİLMEZ ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ"

Depremin öğretmenin paha biçilmez önemini bir kez daha gösterdiğine dikkat çeken Bakan Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Öyle ki harabeye dönmüş bir şehirde öğretmenlerimiz, enkazın kaldırılması, hayatın yeniden normale dönmesi için canla başla çalışmıştı. Çocuklarımız eğitimden mahrum kalmasın diye son derece olumsuz koşulların içinde çadırların içinde öğretmenlik mesleğini ifa etmişlerdi. Öğretmenlik bunun için bir gönül işi olarak görülmekte, tıpkı bir anne baba olmak gibi, sevgi olmadan yapılamayacak, ömür boyu süren mesleklerin başında gelmektedir.?

Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak il temsilcileri bulunduğunu bildiren Dinçer, sözlerine şöyle devam etti: "Temsilcileri, branşında başarı göstermiş, projeler geliştirmiş ya da farklılık ve fedakarlığı ile öne çıkmış öğretmenlerimiz arasından seçtik. Bütün samimiyetim ile söylemek istiyorum ki öğretmenlerimizin başarılarını ve yazdıkları fedakarlık hikayelerini öne çıkartmak, en az bu mesleğin sorun ve ihtiyaçlarını konuşup tartışmak kadar önemli ve değerlidir. Gerçekten bir öğrencinin iyi ve güzel yetişmesinde öğretmenin etkisi çok büyük. Toplumun önde gelen bilim insanlarını, edebiyatçılarını, sanatçılarını dinlediğimizde her birinin hayatında iz bırakan en az bir öğretmen görürsünüz.?

"ÖĞRETMENLER MESLEĞİNDE FARK YARATANLAR"

Bu yıl 24 Kasım'ın temasını ?Öğretmenlik mesleğinde fark yaratanlar' olarak belirlediklerini vurgulayan Bakan Dinçer, başarılı öğretmenlerin diğer meslektaşlarına da örnek olmasını istediklerini söyledi. Bu yıl ilk defa Öğretmenler Günü kutlamasına katılacak öğretmenlerin seçimi için illerde değerlendirme komisyonu oluşturulduğunu aktaran Dinçer, 81 ilde oluşturulan komisyonların objektif ve bilimsel kıstaslara göre değerlendirmeler yaptığını ve bakanlıkta yapılan değerlendirmeler sonunda il temsilcisi öğretmenlerinin seçildiğini dile getirdi.

Bugünkü kutlamada Londra'daki olimpiyatlarda altın madalya alan Aslı öğretmenin olduğunu belirten Dinçer, kendisinin aynı zamanda Kütahya'da beden eğitimi öğretmenliği yaptığını anımsattı. Muş'ta kendi imkanları ile süt içiren bir öğretmeni örnek veren Bakan Dinçer, o öğretmenin öğrencisi hastalandığında hastaneye giderek ders verdiğini vurgulayarak, bu davranışın her türlü takdirin üstünde olduğunu bildirdi.

"ULUSAL ÖĞRETMEN STRATEJİ BELGESİ'NİN 3 ÖNEMLİ AMACI VAR"

Salondaki bütün hocalardan tüm öğretmenler için alkış isteyen Dinçer, uzun yıllar hocalık yapmış birisi olarak eğitimde öğretmenin gücüne her zaman büyük bir inanç duyduğunu belirtti. Öğretmenlerin gücünü artırmak için, yeni stratejiler geliştirmek için çalıştaylar düzenlediklerini ifade eden Dinçer, Türkiye'de ilk defa Ulusal Öğretmen Stratejisi Belgesi'nin hazırlandığını, bu belge ile üç temel amacın hedeflendiğini kaydetti. Dinçer, üç hedefi şöyle özetledi: ?Her sınıfa nitelikli öğretmenin girmesini sağlamak, öğretmenlerin mesleki kariyerini sürdürebilir kılmak, öğretmenlik mesleğinin algı ve statüsünü yükseltmek.?

Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi taslağının yasalaşıp uygulamaya geçmesiyle öğretmenlik mesleğinin birçok sorunu arkada bırakacağını ümit ettiğini ifade etti. Bakan Dinçer, böylelikle 24 Kasımları sorunlar ve ihtiyaçlardan çok bu mesleğin maddi ve manevi kazanımlarını paylaşarak, öğretmenlik mesleğini yeniden cazip hale getirmenin mutluluğu ile kutlanacağını vurguladı. Dinçer, öğretmen ihtiyacı artmakla birlikte bir öğretmenden beklenen niteliklerin de önemli ölçüde değiştiği, onun için öğretmenlerin de diğer her meslekte olduğu gibi kendisini yenilemesi gerektiği mesajını verdi.

Stajyer bir öğrenci, Bakan Dinçer'e günün anısına çiçek takdim ederken, Dinçer de 81 ilden gelen başarılı öğretmenlere ödüllerini verdi. Daha sonra Dinçer, bütün öğretmenlerle toplu fotoğraf çektirdi. Programda ayrıca Gazi Üniversitesi korsevatuvar öğrencilerinden oluşan koro bir konser verdi.

Bu arada Bakan Dinçer'in de konuşmasında bahsettiği Olimpiyat Şampiyonu Aslı Çakır Alptekin de öğretmenlikte ilk yılı olduğunu belirterek, başta kendisini atletizme teşvik eden hocası olmak üzere bütün öğretmenlerin Öğretmenler Günü'nü kutladı. Çakır, kendisinin de başarılı bir öğretmen olarak başarılı sporcular yetiştirmek istediğini sözlerine ekledi.

Yine Bakan Dinçer'in bahsettiği Muş'ta öğrencilerine kendi imkanları ile süt içiren İbrahim Celay ise kendisinin gönüllü olarak Muş'ta görev yaptığını, 5. yılı olduğunu ve daha da oralarda olacağını söyledi. Kışın öğrencilerinin kahvaltı yapmadan okula geldiğini anlatan Celay, yanan sobaların üzerine süt kazanı koyarak, her sabah öğrencilere kakaolu süt içirmeden derse başlamadıklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber