Domates üreticisi sıkıntılı

Mersin'in Silifke ilçesinde serada üretimi yapılan domates fiyatlarının düşük olması nedeniyle üretici sıkıntı yaşıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2012 20:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yıl kilogramı 1 TL'den satılan domates, bu yıl ihracat olmaması nedeniyle 40 kuruşa düştü. Fiyatların düşük olması nedeniyle de domates üreticileri endişeli. Devlet büyüklerinden özellikle Ekonomi Bakanı Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan'dan destek bekleyen üretici, kilosunu 35-40 kuruş arasında sattıkları domateslerinin fide paralarını bile karşılayamadıklarını, domates üreticisinin her geçen yıl daha kötüyle gittiğini söyledi. Geçen yılın borçlarının hala durduğunu, bu yıl yine domatesin bu fiyatlardan gitmesi halinde borçlarını ödeyemeyeceklerini savunan üreticiler Bakan Çağlayan'dan yardım beklediklerini söyledi.

Havaların sıcak gitmesiyle yaylalardaki domateslerin bitmeyişi nedeni ve ihracatın olmayışı nedeniyle domates fiyatlarının çok düşük olduğunu belirten Silifke Ziraat Odası Meclis Üyesi ve domates üreticisi Durasan Akarca, ?Domates 35 kuruşa çalışıyor. Çiftçimiz perişan. Piyasada çok fazla bir durgunluk var. Bunun nedenini araştırdığımızda ise yaylalardaki domateslerin hala bitmediği ve ihracat yapılamaması ortaya çıkıyor. Bu nedenle devlet büyüklerimizden bu konuya bir el atmalarını istiyoruz.? dedi.

Atayurt beldesinde yıllardır üretim yapan çiftçiler de serada ürettiği domatesi kilosu 40 kuruştan sattığını, üretim maliyetinin ise 70 kuruşu geçtiğini kaydetti. Atayurt Komisyoncular Derneği Başkanı Ali Türer on yıldır domates üreticiliği yaptığını, bu yıl domates üreticisinin perişan olduğunu belirterek, ?İhracat yapılmıyor. Üç gündür kilosu 20 kuruştan ırak'a göndermeye başladık ilk kez. Geçtiğimiz yıllarda Irak, İran, Suriye gibi ülkelere ihraç ettiğimiz ürünümüzü bu yıl henüz gönderemedik. Bu durumu da komşularla ilişkimizin bozuk olmasına bağlıyoruz. Geçen yıl 1 liraya sattığımız ürünü bugün 40 kuruştan zor satıyoruz. Domates üreticisi kara kara düşünüyor. Borçlarımız nasıl bitecek, nasıl yeni yıla ürün alabileceğiz diye. Bu konuya devlet büyüklerimizin bir an önce çare getirmesini bekliyoruz.? diye konuştu.

İlçede bu yıl ilçe genelindeki yaklaşık 4 bin dönüm seradan 50 bin tona yakın domates hasadının yapılacağı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber