Kars'ta Kerbela şehitleri için matem tuttular

Kars'ta binlerce Caferi, Hazreti Muhammed (SAV)'in torunu Hz. Hüseyin ile 71 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişinin 1373'üncü yıl dönümü dolayısıyla bir araya geldi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2012 22:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kars'ta Caferiler sabahın erken saatlerinde merkez, Çarşı Hz. Ali Camii'nde ve diğer buluşma noktalarında mersiyeler okuyup kortej halinde Ehlibeyt Işıklı Camii'ne bir araya geldi. Burada yapılan günün anlam ve önemine yönelik konuşma ile gözyaşlarına boğulan Caferiler, daha sonra Kars Garnizon Şehitliği'ne kortej halinde yürüdü.

Yürüyüş sırasında kadın, erkek, çocuk, yaşlı her yaştan Caferi sırtlarına zincirle, göğüslerine elleriyle vurarak matem tuttu. Şehitlikte ise saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından dualar okudular.

Garnizon Şehitliği'ndeki programda ise Kars Valisi Eyüp Tepe, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, İl Müftü Vekili Veli Südütemiz ve AK Parti Kars milletvekilleri Ahmet Aslan ile Yunus Kılıç'ın aralarında bulunduğu il protokolü ve dinleyicilere seslenen Çarşı Hz. Ali Cami Alimi Behram Gelei, 'bazı hocaların aşura gününü Hz İbrahim ateşten kurtulduğu, Hz. Nuh gemiye bindiği ve Yunus'un balığın karnından kurtulduğu gün' olarak dile getirdiğini söyledi. Tarihe bakılmasını isteyen Gelei, ?Biz ne kadar daha onların Emevilerin sözlerinde ve izlerinde gideceğiz.? diye konuştu.

Gelei, konuşmasında bugünün aşura olduğunu ifade ederek, mazlumun zalime, Hakk'ın batıla ve kanın kılıca galip geldiği bir gün olduğunu belirtti.

İl Müftü Vekili Veli Südütemiz ise Hicretten 61 yıl sonra Muharrem ayının 10'unda bir aşura gününde Hz. Peygamberin torunu Hz. Hüseyin'in ve çoğu Ehl-i Beyt mensubu 70'ten fazla masum insanın siyasi ihtiraslar uğruna Kerbela'da hunharca şehit edilmesi nedeniyle büyük bir hüzün yaşadıklarını kaydetti.

Garnizon Şehitliği'ndeki programın ardından Kars Valisi Eyüp Tepe ve Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş bir süre Caferilerle yürüdü. Daha sonra matem töreni Azeri Mezarlığı önünde düzenlenen matem gösterileri ve dağıtılan helva ile sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber