İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

SGK Başkanı Acar: 88 yıldır emekli maaşı ödediğimiz kişiler var/ Video

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, erken yaşta emekli edilenlerin yükünü hala çektiklerini söyledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2012 07:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

88 yıldır emeklilik maaşı alan kimseler bulunduğuna dikkat çeken Acar, sistemin böyle devam edemeyeceğini kaydetti. Acar, asgari ücretten vergi beyan eden anlı şanlı futbol kulüpleri ve teknik direktörlerin de bir ay içinde gerçek gelirleri üzerinden beyanda bulunduklarını belirterek, "Artık asgari ücretli futbolcu, teknik direktör görmemiz mümkün olmayacak." dedi.

SGK Başkanı Acar, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) Kasım ayı meclis toplantısına katıldı. Sosyal Güvenlik reformu konusunda işadamlarına bilgi veren Acar, 2008 yılında belki son 30 yılın en önemli reformlarından birini hayata geçirdiklerini kaydetti. Geçmişin popülist politikaları bir kenara atılarak, tek bir emeklilik sigorta sistemi kurduklarının altını çizen Acar, genel sağlık sigortası sistemini getirdiklerini, eğitime devam etmediği taktirde 18, devam ederse 25 yaşına kadar insanların doğuştan sigortalı olduğunu vurguladı.

"SOSYAL GÜVENLİK AÇIKLARI RİSK OLMAKTAN ÇIKTI"

Reformla birlikte sosyal güvenlik açıklarının da risk olmaktan çıktığını ifade eden Acar, şöyle konuştu: "Eğer reform yapılmasaydı sosyal güvenlik açıkları artarak devam edecekti. GSMH'nın yüzde 5'ine çıkarak yüzde 7'lere doğru gidecekti. Sosyal güvenlik açıkları artık uzun vadede ülkemiz açısından risk olmaktan çıktı. Şu anda sosyal güvenlik açısından endişe edeceğimiz bir durum söz konusu değil. Ne kadar prim ödüyorsak o kadar emekli aylığı bağlayacağımız bir sisteme geçmiş olduk."

Sosyal güvenlik açıklarının GSMH içerisindeki oranının her geçen gün azalarak devam ettiğini vurgulayan Acar, şöyle devam etti: "Sosyal güvenlik açıkları tedrici olarak 2030'lu yıllarda eğer önümüzdeki dönemde aldığımız kararları değiştirecek uygulamalar gelmezse GSMH'nın yüzde birlerinin altına iniyor demektir. Bu da çok önemlidir. Bunun aşağıya iniyor olması demek Türkiye'nin daha fazla yatırım yapıyor hale gelmesi demek. Daha fazla üretim yapması demek. Bunun içinde kısa vadede kayıt dışı ile mücadele etmemiz gerekiyor. Asgari ücret verilmediği halde asgari ücretten gelir beyanlarını bitirmemiz gerekiyor ve kayıt altına alınmaları arttırmalıyız."

"BATI ÜLKELERİNDEN ÇOK DAHA ÖNDEYİZ"

Konuşmasının ardından işadamlarının sorularını yanıtlayan Acar, Sosyal Güvenlik reformunda batının örnek alındığı eleştirisi üzerine şunları dile getirdi: "Sosyal güvenlik şu, siz ülkenizde yaşayan insanların emekli oldukları zaman rahat edecekleri bir sistemin kurulması, sağlık açısından kendilerini güvencelerini hissedebilmeleri, böyle bir sistemin kurulması. Biz bu sistemi kurduk. Batı ülkelerinden çok daha öndeyiz. Mesela batı ülkelerinin bazılarında 44 yıl prim ödeme gün sayısı var. 48 gün prim ödeme gün sayısı olan ülke var. Yaş açısından baktığınızda ise 65 yaş, yani Batı ülkelerini örnek alıyorsunuz diye bir şey yok. Ama siz sistemi sürdüremiyorsunuz. 38 yaşında emekli etmişsiniz, 20 yıl prim ödemiş, 50 yıldır emekli aylığı alıyor. 43 yaşında emekli ediyorsunuz. Siz sistemi sürdüremezsiniz. Bakın şuanda biz 88 yıldır maaş ödediğimiz kimseler var. 88 yıl, nasıl kaldıracaksınız bu sistemi. Kaldıramazsınız, bir yerde toslarsınız."

"ASGARİ ÜCRETLİ FUTBOLCU, TEKNİK DİREKTÖR KALMADI"

Kayıt dışılık konusunda atılan adımların yeterli olmadığı yönünde gelen eleştiriler üzerine Acar, vergi denetimlerinde bilgilendirici, yol gösterici bir yöntem izlediklerini ifade etti. Futbol kulüpleri örneğini veren Acar, şunları kaydetti: "Profesyonel futbol kulüplerinde manzaraya baktık, bakalım kim ne beyan ediyor dedik. O anlı şanlı futbol kulüplerimizin bir çoğu sınıfta kaldı. Baktık asgari ücretli, meşhur futbolcular, teknik direktörlerin bir kısmı. Dedik ki bu olmaz. 2 türlü hareket edebilirdik, acımasız bir şekilde geriye doğru her türlü denetimleri yaparak. Bunu yapmadık, İstanbul'da Federasyon Başkanı ve Kulüp Başkanlarımızla görüştük, 'tablo bu, ey profesyonel futbol kulüpleri, bunu bir ay içinde düzeltin' dedik. Ve bir ay içinde düzeldi. Artık asgari ücretli futbolcu, teknik direktör görmeniz mümkün olmayacak. Neden çünkü, asgari ücretin tamamı tavandan beyan edilmeye başlandı. Biz buradaki sorunu çözdük. Ne yaptık, cezalandırdık mı, bilgilendirici, yol gösterici, onlar da hatalarını anladılar ve sorun çözüldü. Bizim kurum olarak, rehberlik teftiş başkanlığı, teftişten önce rehberlik anlayışını ön planda tutan bir anlayışımız var."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber