İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'İnsansız hava aracı üreteceğiz'/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 28 Kasım 2012 08:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, İspanya programı çerçevesinde katıldığı Yatırım Destek Ajansı ve BBVA Bankası işbirliği ile düzenlenecek toplantısında konuştu.

Başbakan Erdoğan, iktidarda oldukları 10 yıllık süreçte yapılan yatırım ve hizmetleri anlatırken, insansız hava aracı (İHA) üretimine başlayacaklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya programı çerçevesinde katıldığı toplantıda İspanya'daki Türk yatırım rakamının 7 milyar Euro'yu aştığını belirterek, "İkili ekonomik ilişkiler bakımından Türkiye'deki önemli kamu ihalelerini kazanan şirketlerin sayısının artmasıdır. Marmaray Projesi'nde Hızlı Tren projeleri, Ankara Metrosu gibi projelerde İspanyol şirketleri yer aldı" dedi.

İNSANSIZ HAVA ARACI ÜRETİMİNE BAŞLAYACAĞIZ

Hükümet olarak son on yılda yaptıkları hizmetleri anlatan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: "Göreve geldiğimizde 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılmıştı. Biz göreve geldiğimizde Türkiye'de hızlı tren yoktu. Şu anda yaklaşık bin kilometre hızlı tren hattımız var. İnşa edeceğimiz yeni havalimanlarıyla birlikte yolcu kapasitesini 400 milyon kişiye çıkartacağız. İstanbul Boğazı'na üçüncü köprü, altına tüp geçit ve Çanakkale'ye yeni bir köprü inşaa edeceğiz. 2023 vizyonu paralelinde ülkemizde savunma sanayi alanında ilk 10 ülke arasına koymaya çalışıyoruz. Altay Tankı ve insansız hava aracı üretimine başlayacağız. Türkiye'nin ilk milli savaş gemisi olan Milgem savaş gemisini denize indirdik. Atak helikopterini tasarladık. İspanyol şirketlerin yenilenebilir enerji alanında yeni işbirlikler planlıyoruz. Uluslararası birikim ve tecrübeye sahip İspanya'nın bu üretim alanlarındaki payını arttıracağına eminim."

NOTUMUZ OLMASI GEREKEN SEVİYENİN ALTINDA

Ekonomik krizden bütün ülkelerin etkilendiğini belirten Başbakan Erdoğan, Türkiye 2002'den itibaren yapısal reformlara imza attığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaptığımız reformlar sayesinde ekonomik kriz, ekonomimizi çok az bir seviyede etkiledi. Ekonomimiz ortalama yüzde 5.3 oranında büyüdü. Yüzde 9.2 oranında 2010 yılında büyüdü. Bu yıl artan cari açığımızı da düşünerek ekonomide kontrollü olarak büyüyoruz. 2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatımız 135 milyar dolara ulaştı. Yıl sonu itibariyle 150 milyar doları aşacağız. Bankalarda sermaye yeterlilik oranını yüzde 8'den yüzde 12'ye yükselttik. Bankalardaki sermaye yeterlilik oranı yüzde 16. Bir kredi derecelendirme kuruluşu notumuzu yükseltti. Bizim notumuz olması gereken seviyenin altında. Ben kredi notlarının bir çoğuna pek de inanmıyorum. Ülke batıyor, ama kredi notları artıyordu bu nasıl iş. Bugün öğrendim, İspanya'da faizlerde düşüş var bu da güzel bir gelişme var. Küresel krizin İspanya'da ve diğer Avrupa ülkelerinde ağır seyrettiğini biliyoruz."

AB'NİN BORÇ KRİZİ

"Avrupa Birliğinin borç krizinin üzerinden gelerek tekrar borç sorunundan kurtulması Türkiye bakımından da dünya bakımından da önemli" diyen Başbakan Erdoğan, Avrupa ekonomilerinin bu krizden güçlenerek çıkmasını umut ettiklerini belirtti. Başbakan Erdoğan şunları kaydetti: "Türkiye ve İspanya arasında bir iş forumunun oluşturulmasını planladık. İkili ekonomik ve ticari ilişkilerimizi üçüncü ülkeler kapsamında genişletmemiz gerekli. Bazı İspanyol şirketleri Türkiye'de kurduğu fabrikalarla Kafkasya, Orta Asya ülkelerine ihracat gerçekleştiriyor. Çin'den sonra bizim müteahhit firmamız dünyada ikinci sırada inşaat sektöründe. Türk ve İspanyol iş adamlarının dinamizmine inanıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber