Tarihçi Kırtı:Toroslarda ilk yörük hareketliliği 12'nci yüzyılda oldu

Tarihçi ve Yörük tarihi uzmanı Hasan Kırtı, Antalya'nın Serik, Manavgat, Alanya, Gündoğmuş, Akseki ve İbradı ilçelerine yörük yerleşiminin 1238 yılından itibaren başladığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2012 19:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toroslardaki 8 asırlık Yörük kültürünün devam ettiğini belirten Hasan Kırtı, geçmişini bilmeyen milletlerin eninde sonunda tarih sahnesinden silinmeye mahkum olduğunu kaydetti. Yörük tarihi araştırmacı yazarı Kırtı, Evrenseki Kültür Evi'nde yeni çıkan Evrenseki'nin Tarihi ve Soyağacı kitabını tanıttı.

Anadolu'da yörüklerin ayak batığı her yeri dolaştığını belirten Kırtı, Manavgat, Alanya, Serik, İbradı, Gündoğmuş ve Akseki ilçelerinde yaşayan Türkmenlerin 2. Alaaddin Keykubat tarafından Akdeniz kıyılarının Türkleşmesi ve İslamlaşması için yerleştirildiğini kaydetti. Kırtı, "Bölgeye ilk yörük yerleştirilmesi 1238-1260 yılları arasında olmuş. Bölgenin çok güçlü Yörük Türkmen kültür zenginliği bulunmakta. Göç ve kültürel yozlaşmaya bağlı son çeyrek yüzyılda insanlar yörük olduklarını saklar hale geldi. Geçmişi bilmeyen milletler, gelecekle ilgili hayal kuramaz. Yörükler bu toprakların gerçek sahibidir. 8 asırlık tarihi geçmişe iyi sahip çıkılmalı. Günümüzde kültür en güçlü güç." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber