Prim affı geliyor!

Haber Giriş : 19 Ekim 2005 11:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK ve Bağ-KUR'a prim borcu olanlara yönelik af, 25 Ekim'de Meclis'e geliyor. IMF yönetimi yeni tasarıya onay verdi. Af için milat 31 Mart 2005 olarak belirlendi.

Prim affı geliyor

SSK ve Bağ-Kur'a prim borcu olanlara yönelik af, 25 Ekim'de Meclis'e geliyor. Af için milat, 31 Mart 2005 olarak belirlendi.

SSK ve Bağ-Kur Prim Affı Yasa Taslağı'na son şeklini veren AKP yönetimi, IMF'nin "Evet" demesi üzerine, prim borçları için yeni tarihi 31 Mart 2005 olarak açıkladı. Bankacılık Yasa Tasarısı ve Sosyal Güvenlik Reformu'nun TBMM serüveninin yanı sıra vergi reformu için de çalışmalar sürüyor. Çalışmalarını 2006 Yılı Bütçesi üzerinde yoğunlaştıran AKP yönetimi, önceki gün milletvekillerine gönderdiği yazıda, 25-26 ve 27 Ekim'de TBMM Genel Kurulu'nda nitelikli çoğunluk gerektiren af tasarısının görüşüleceğini belirtti. Milletvekillerinden programlarını bu gündeme göre ayarlamalarını isteyen yönetim zorunlu olmadıkça tüm programlarını iptal etmelerini istedi.

BORÇ, 27.8 MİLYAR YTL
İkinci torba yasa olarak adlandırılan Bazı Kamu Alacaklarının Tahsili ve Terkini Hakkında Yasa Tasarısı'nın birçok maddesi, Meclis'te 330 oy gerektirdiğinden geçen yasama yılında çıkarılamamıştı ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın geçmişteki bir dosyası için tasarıda af getirilmesi tartışmaya neden olmuştu. Yeni bütçeyle, 2006 yılı başından itibaren 3 yıllık bütçelemeye geçecek olan hükümet, önümüzdeki yıl için yüzde 5 enflasyon ve yüzde 5 büyüme hızı öngörüyor. Hükümet, IMF ile birlikte çalışmaları yürütülen bütçede, SSK ve Bağ-Kur'a olan birikmiş 27.8 milyar YTL tutarındaki prim borçlarının yeniden yapılandırılması için de düzenlemeye gidiyor.

NASIL UYGULANACAK?
IMF'nin bugüne kadar "Hayır" dediği affa, gerek iş dünyasının gerekse hükümetin yaptığı baskıların sonuç verdiğini belirten yetkililer, "Prim borçları için 31 Mart 2005 tarihi milat olarak kabul edilecek ve bu tarihten sonraki borçlar af kapsamına girmeyecek" diyor. Tasarıyla birlikte SSK'nın 6.3, Bağ- Kur'un 21.5 milyar YTL'lik alacağı af yoluyla tahsil edilmeye çalışılacak. Af, ödenmemiş SSK primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve sosyal yardım zamlarını kapsayacak. Aylık yüzde 10 olan gecikme faizi, yüzde 5 olacak. İşverenlerin, fark işçilik tutarı üzerinden hesaplanan borçları ile bunlara bağlı gecikme zammı toplam 18 ayda ödenecek.

takvim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber