'HIV virüsü dokunmak, tokalaşmak, sarılmakla bulaşmaz'

Uşak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakan Ayanoğlu, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, HIV virüsünün dokunmak, tokalaşmak veya sarılmakla bulaşmayacağını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2012 19:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu virüsün 7'den 70'e herkeste görüldüğünü vurgulayarak, "AIDS, genellikle cinsel yolla bulaşmaktadır. Bulaşmanın sadece belirli yollarla olması nedeniyle koruyucu önlemler alınması ve halkın eğitimiyle yayılımını durdurmak mümkün olabilir." dedi.

HIV virüsünün cinsel ilişki, kan ve kan ürünleriyle hastalıklı anneden bebeğe emzirme yoluyla bulaşabildiğini belirten Dr. Ayanoğlu, açıklamasında şunları kaydetti: "Henüz AIDS'e karşı ilaç ve etkin aşı olmaması, koruyucu önlemlerin önemini göstermektedir. Önlenebilir bir hastalıktır ve diğer hastalıklarda olduğu gibi korunma önlemleri, tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. 1987 yılından beri ülkemizde, kan ve kan ürünleri HIV yönünden test edilmektedir. Damar içi madde kullanımı alışkanlığının önlenmesi ve ortak enjektör kullanımı risklerinin anlatılması, bu grup hastalarda HIV bulaşma riskini azaltmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber