5 maddelik Anayasa değişiklik teklifi TBMM'ye sunuldu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2005 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP, Anayasa'nın 5 maddesinde değişiklik içeren teklifi, TBMM Başkanlığı'na sundu.

AKP'nin Meclis Başkanlığı'na sunduğu teklif, Anayasa'nın "yüksek öğretim kurumları"nı düzenleyen 130, "Sayıştay"ı düzenleyen 160, "bütçenin hazırlanması ve uygulanması" başlıklı 161, "bütçenin görüşülmesi" başlıklı 162 ve "bütçelerde değişiklik yapılabilme esasları" başlıklı 163. maddesine değişiklik getiriyor.

Teklifle, yeni bütçe kapsamı dolayısı ile Anayasa'nın ilgili maddelerine de değişiklik getiriyor.

Teklifin gerekçesinde, Türk kamu mali yönetim ve kontrol sisteminin uluslararası standartlar ve AB müktesebatına uyumunu sağlamak amacıyla mevzuat değişikliği çalışmalarının devam ettiğine işaret edilerek, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile yeni bir bütçe kapsamı benimsenmek suretiyle Parlamentonun bütçe hakkının güçlendirilmesinin amaçlandığı belirtildi.
Parlamentoya sunulacak bütçe kapsamına, genel bütçenin yanı sıra özel bütçeli idareler ile düzenleyici ve denetleyici kurumlarının dahil edildiği belirtilen gerekçede, bu kapsamda katma bütçelerin, idarelerin gelir ve yönetim yapıları dikkate alınmak suretiyle genel bütçeli idareler ve özel bütçeli idarelere dahil edildikleri ifade edildi.

Böylece, genel bütçeli idarelerin, özel bütçeli idareler ile düzenleyici ve denetleyici kurumların toplamından oluşan Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı hazırlanarak TBMM'ye sunulacağı bildirilen gerekçede, Anayasa'nın konuya ilişkin hükümlerinde gerekli uyumun sağlanması amacıyla değişiklik yapılmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber