CHP'nin kart faizi önergesine ret

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2005 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, kredi kartı faizlerinin tüketici kredisi faizi kapsamına alınmasını öngören yasa teklifinin görüşülmesinin gündemin ön sırasına alınmasına ilişkin grup önerisi reddedildi.

Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine Genel Kurul'a getirilen önerinin lehinde konuşan CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Türkiye'nin kanayan yarası kredi kartı faizlerinin zapturapt altına alınması gerektiğini söyledi.

Bankaların konut ve tüketici kredilerinin, kredi kartı faizlerinden daha düşük olduğunu belirten Aslanoğlu, yaklaşık 45 milyon kişiyi ilgilendiren bu sorunun çözümüne yardımcı olunması gerektiğini ifade etti. Kredi kartı faizlerinin, tüketici kredisi faizleri kapsamında değerlendirilmesini isteyen Aslanoğlu, Kredi kartı faizini yasal zemine oturtmamız lazım, yoksa milyonlarca insan mağdur olacak dedi. Önerinin aleyhinde söz olan DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan ise CHP'nin önerisine, daha önce haber verilmemesi ve ciddi inceleme yapılmaması nedeniyle karşı çıktığını bildirdi.

Kredi kartı mağdurlarının sayısının her gün arttığını, bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyleyen Kandoğan, Tedbir alınmazsa 2001 krizinden daha ciddi bir kriz Türkiye'nin gündemine gelecek diye konuştu. Önerinin lehinde konuşan Anavatan Partisi Malatya Milletvekili Süleyman Sarıbaş, kredi kartlarına uygulanan faizin, fakir fukaranın cebinden ve sofrasından alınarak, göbeği şişkinlere peşkeş çekilen bir düzen haline geldiğini öne sürdü. Sarıbaş, Hani faiz haramdı, günahtı... Faizi kesme noktasında, tasarı yasalaşsın denilince, niye vazgeçiyorsunuz? Bu faiz adil mi yoksa siz adillikten mi vazgeçtiniz? dedi.

HAFTAYA TBMM GÜNDEMİNDE

Önerinin aleyhinde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, bir düzenleme yapılırken kredi kartı kullanan tüketicilerin yanı sıra buna olanak sağlayan kurumların da düşünülmesi gerektiği kaydetti. Faizleri yüzde 40'lardan yüzde 14 seviyesine çektiklerini, gelecek yıllarda denk bütçeyi hayata geçireceklerini ifade eden Kapusuz, Hükümet, bu konuyu çok önemsemiş, tasarı haline getirmiştir. Bakanlar Kurulu'nda ilgili tasarı imzaya açılmış, gelecek hafta TBMM gündemine getirilecek.

Biraz sabırlı olun. Komisyonlarda ve Genel Kurul'da katkıda bulunun diye konuştu. CHP'lilerin toplantı yeter sayısının bulunmadığını söylemeleri üzerine, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, toplantıya 5 dakika ara verdi. Aradan sonra yapılan oylamada, CHP'nin önerisi reddedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber