'Memura 161 yeni hak' diye toplandılar ama?

Kamu Personeli Danışma Kurulu 29 Kasım'da toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığında kamu sendikaları ve konfederasyonları ile birlikte bazı kamu kurum temsilcilerinin da katıldığı toplantıda kamu görevlilerine yönelik 161 yeni hak için görüşmeler yapıldı. Ancak toplantının seyrine ve sonuçlarına bakıldığında, boş yere bir toplantı yapıldığı izlenimi ortaya çıkıyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Aralık 2012 16:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kısa bilgi

2010 yılında Anayasa'da yapılan değişiklik ile memurlara toplu sözleşme hakkı getirilmiş ve toplu sözleşme sağlanamaması durumunda uyuşmazlıkları çözmek amacıyla Kamu Görevlileri Hakem Kurulu oluşturulmuştur.

4688 sayılı Kanun'da belirtilen usuller çerçevesinde 2012 yılı için toplu sözleşme görüşmelerinde konsensüs sağlanamayınca uyuşmazlık makamı olarak Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplanmış ve memurlara yeni haklar veren 67 maddelik Kararı yayınlamıştır. Karar metni için tıklayınız.

Hakem Kurulu Kararında çözülemeyen konular ise Kanuna göre Kamu Görevlileri Danışma Kurulunda görüşülecektir ve bu kurul toplantısı 29 Kasım'da Ankara'da gerçekleştirilmiştir.

161 yeni hak için toplanıldı

Toplantının amacı kamu görevlileri için yüksek öneme sahip bazı hakların hayata geçirilmesiydi. KPDK toplantısında katılımcılara 161 yeni hak konusunda geniş çaplı bir sunum ve bilgilendirme yapıldı. Bu haklar sendikalar tarafından daha önceden DPB'ye bildirilen haklardı.

Memura 1 derece verilmesi ve disiplin affı öncelikli konulardı

KPDK toplandığı sırada memura 1 derece verilmesi ve disiplin cezalarının affı konularının görüşüldüğünü belirtmiştik. Ancak KPDK sonunda bu konular da dahil olmak üzere hiçbir hak talebi için net bir sonuç çıkmamıştır.

Oturma düzenine tepki geldi

Konfederasyon başkanlarından birisi toplantı başlarken oturma düzenini eleştirerek tepki gösterdi. Yaklaşık 7 saat süren toplantı sonucunda 161 hak adına net bir sonuç çıkmazken oturma düzeninin bu kadar önemsenmesini sendika üyelerinin yorumuna bırakmayı uygun görüyoruz.

ÇSGB misafirlerini iyi ağırlayamadı

Toplantıya ara verildiğinde Bakan Çelik katılımcıları öğle yemeği için bakanlık yemekhanesine davet etti. Yemekhaneye inen katılımcılar için önceden belirlenen ve birleştirilen masalar yetmeyince bazı bürokratlar farklı masalara oturmak zorunda kaldılar. Ancak garsonların bu misafir katılımcılara ?diğer masalara geçmeniz gerekiyor yoksa size servis açamayız ve yemek veremeyiz? demeleri üzerine yemekhanede bir süre gerginlik ve tartışma yaşandı.

Bakanlık garsonlarının fazladan birkaç misafire bu şekilde servis açmamak ve yemek vermemek ifadeleriyle hitap etmesi ise hoş karşılanmadı.

Bir konfederasyon başkanı erken ayrıldı

Memura 161 yeni hak için toplanan KPDK toplantısı yaklaşık 7 saat sürdü. Toplantının tarihi bir hafta öncesinden belliydi. Diğer sendika ve konfederasyonlar toplantının sonuna kadar hak taleplerini sürdürürken bir konfederasyon başkanı işinin olduğunu söyleyerek uçağa yetişmek için toplantıyı terk etti.

Biz, sendika ve konfederasyonların varlık sebebinin ve öncelikli görevinin hakları savunmak olduğunu düşünüyoruz. Ancak hakların savunulduğu ve yeni hakların kazanılmaya çalışıldığı KPDK gibi bir toplantıdan işi olduğu gerekçesiyle erken ayrılmanın yorumunu konfederasyon üyelerine ve okurlarımıza bırakıyoruz.

KPDK sonucunda bir kazanım olmadı

Toplantıda 7 saate yakın olarak bolca yiyecek ve içecek ikramı yapıldı ve fazla gerginlik yaşanmadan esprilerle dolu bir KPDK toplantısı yapılmış oldu. Ancak sonuca baktığımızda sunum sırasında hazırlanmış olan kanun ve yönetmelik tasarılarından hiç birisi kabul edilmedi. Herhangi bir hak kazanımı da olmadı.

Kurumsal uygulamalar takip edilecek

KPDK toplantısından çıkan tek sonuç Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararına uymayan kurumların sendikalara bildirilmesi ve bu kurumların DPB tarafından uyarılması projesi oldu. Hakem Kurulu Kararı ile verilen haklarının çalıştıkları kurumları tarafından ihlal edildiğini düşünenlerin bu durumu bağlı oldukları sendikaya bildirmeleri gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber