Devletin vergi itirafı

Haber Giriş : 21 Ekim 2005 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetlerin geçmişte belediyelere ve fonlara aktardığı kaynağı bütçede göstermediği ortaya çıktı. İlk kez 2006 bütçesinde vergilerin tümü görülecek

Devlet topladığı vergiyi vatandaştan gizlediği ortaya çıktı. Hükümet, hazırladığı 2006 yılı bütçesiyle bugüne kadar vatandaştan toplanan vergilerin bütçede düşük yazıldığını itiraf etti. İlk kez 2006 bütçesi vatandaştan toplanacak, vergilerin toplam tutarını yansıtacak.

GİZLEME YÖNTEMİ
Devlet topladığı vergilerin büyük bölümü bütçenin finansmanında kullanılıyor. Bu verginin bir bölümü mahalli idarelere, belediyelere ve fonlara aktarılıyor. 2006 bütçesine kadar mahalli idareler ve fonlara aktarılan bu vergi gelirleri sanki hiç toplanmamış gibi bütçede gösterilmiyordu. Böylece devletin topladığı vergi de gerçek rakamdan düşük görünüyordu. 2006 yılından itibaren ise bütçede toplanan vergilerin tümü eksiksiz yazılıp daha sonra gereken yerlere aktarılacak.

ÖRNEKLER ÇARPICI
İşte birkaç örnek: Maliye 2006'da 29 milyar YTL gelir vergisi toplayacak. Yeni sisteme geçilmeseydi rakam bütçeye 24.7 milyar YTL olarak yazılacak, 4.3 milyarlık vergi gizli kalacaktı. Aynı şekilde sıfır araçlardan alınacak ÖTV 4 milyar 340 milyon YTL yerine 3 milyar 978, 25.5 milyarYTL'lik KDV tahsilatı da 23.6 milyar YTL olarak görünecekti. Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, yeni sistemle birlikte devletin topladığı vergilerin artık vatandaş tarafından net olarak görülebildiğini ifade ederken, "Vergiler yüksek göründü. Ama şeffaflık uğruna bunu göze aldık" dedi.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber