Hakkarili çobanların ekmek mücadelesi

Hakkari ve ilçelerinde çobanlık yaparak geçimlerini sağlayan vatandaşlar evlerine ekmek götürmenin mücadelesini veriyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2012 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Terör olaylarının yaşandığı Hakkari ve ilçelerinde çobanlık yaparak geçimlerini sağlayan vatandaşlar, zaman zaman çatışmaların ortasında kalsalar da evlerine ekmek götürmenin mücadelesini veriyor.

Yüksekova'ya bağlı yaylalarda yaz mevsimi süresince sürülerini otlatan çobanlar, sürekli terör olaylarının yaşandığı bölgede her türlü zorluğu göze alarak görev yapıyor.

Aylarca kaldıkları yaylalarda zaman zaman çatışmaların ortasında kalan, terör örgütü mensuplarının döşediği mayınların hedefi olan çobanlar, canları pahasına ailelerinin geçimini sağlıyor.

Kış mevsiminin gelmesiyle yaklaşık 7 aydır kaldıkları yaylalardan dönen çobanlar, şimdiden gelecek yılın hesabını yapıyor.

Aylık bin 500 ile 2 bin lira arasında ücretle çalışan çobanlar, yaz boyunca biriktirdikleri parayı kış mevsiminde harcıyor.

İlçe merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Karabey köyünde çobanlık yapan 3 çocuk babası Serhat Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yüksekova'da çobanlık yapmanın zor olduğunu belirtti.

Ailelerinin geçimini sağlamak için çalışmak zorunda olduğunu ve çobanlık yaptığı sırada zaman zaman bölgede yaşanan terör olaylarına tanıklık ettiklerini anlatan Arslan, şöyle konuştu:

"Çatışmaların gölgesinde ekmek parası peşindeyiz. Bazen aylarca ailemden uzak kalıyorum. Okula giden çocuklarımın rahat eğitim görebilmesi için her sene çobanlık yapıyorum. Çünkü bölgemizde işsizlik var. Bizler de işsiz kalmayalım diye yıllardır çobanlık yapıyoruz. Artık bu işi kendimize meslek edindik. Kış aylarında boş kaldığım zamanlar çobanlık günlerimi arıyorum. Hayvanları seviyorum ve bu mesleği yapmak hoşuma gidiyor."

Dara köyünde çobanlık yapan Recep Yalçın ise bazen ölümle burun buruna geldiklerini ve bölgede çobanlık yapmanın zor olduğunu vurgulayarak, havaların soğuması ve yüksek kesimlere kar yağmasıyla köylere inmeye başladıklarını söyledi.

Yalçın, terör olaylarının yanı sıra yabani hayvanların da saldırılarına maruz kaldıklarına değinerek, yaşadıkları tüm zorluklara rağmen mesleklerinden vazgeçemediklerini dile getirdi.

Muhabir: Mesut Varol

Yayıncı: Levent Harman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber