Mumcu: Rektörler siyasetçi gibi

Haber Giriş : 22 Ekim 2005 22:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rektörleri hukukun üstünüğüne saygı duymaya çağıran ANAVATAN lideri Erkan Mumcu, bugün Van'a giden rektörlerin siyaset yapmayı tercih ettiğini ileri sürdü.

Mumcu, partisinin düzenlediği iftar yemeğine katılmak üzere Kocaeli'ye geldi. İftar yemeğinden önce Mumcu, bir enerji şirketinin hidrojen enerji üretme sitemini inceledi. Burada CİHAN muhabirinin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Mumcu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki gelişmelere değerlendirerek, rektörlerin siyaset yapmayı tercih ettiğini söyledi.

Anayasanın, yargı kararları üstünde, yargı organlarına telkin ya da tavsiye nitelikleri taşıyacak tutumları yasakladığını hatırlatan Mumcu, bu yasağın herkese göre olduğunu söyledi. "Hükümetin bu konuda yanlış yapmış olması rektörlere de yanlış yapma imkanı vermez." diyen Mumcu, şöyle konuştu: "Önemli olan hukukun üstünlüğüne saygı göstermektir. Hukuk hepimize lazım.Ve daima saygı. Bu saygı yok. Türkiye'de yargı bağımsızlığı üzerinde şikayet etmeye hiç hakkı olmayanlar siyasetçilerdir. Çünkü yargı bağımsızlığının tesir edeceği şey yasalardır. Tamamen yasalardan ibaret olmasa bile öncelikli olarak yasama ve yürütmenin sağlayacağı imkanlardır. Bir taraftan yargı bağımsızlığını sağlayacak yasalar çıkartmayacaksınız, bir tarafta yargı verimi sağlayacak adaletin verimli biçimde sunulmasını sağlayacak imkanları sağlamayacaksın yargı mekanizmasına. Ondan sonra Türkiye'de 'adalet yok' diye şikayet edeceksiniz. Bu haksız bir durum. İnsanların kendi kendisini şikayet eden bir durum."

Eğitim sisteminin öğrencileri hayata kazandırmaya yönelik olması gerektiğini kaydeden Mumcu, "Eğitim sistemimizi çocukları merak edecek çocuklar olarak hayata kazandırmaya göre ayarlamak lazım. Bizim eğitim sistemimiz merakı ödüllendirecek sistem değil tam tersine cezalandıran bir sistem. İnsan merak etmiyorsa öğrenemez. Öğrenmeyen insan hiçbir şeyi başaramaz. Bütün zenginlik öykülerinin özünde verimlilik var. Dolayısı ile ilk yapılacak şey aklımızı özgürleştirmek. Merakı ve öğrenmeyi özendirmek. İşe oradan başlamak. Yoksa hazır teknolojileri satın alıp, (gavur yapıyor ne güzel de yapıyor) deyip ona hayran hayran bakmak gerçek anlamda bilime saygı duymak değil. Gerçek anlamda bilgiye sahip olmak için bilginin özüne sahip olmaktır."

Mumcu, daha sonra partisinin düzenlediği iftar yemeğine katıldı.

cihan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber