'Çalışanların konut edindirme yardımı alacakları ödensin!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2005 12:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DSP Genel Başkan Yardımcısı Masum Türker, çalışanların konut edindirme yardımı alacaklarının artık ödenmesini istedi.

Türker, 3320 sayılı yasa gereği memur ve işçilerden 1987 yılından itibaren "konut edindirme yardımı kesintisi" yapılmaya başlandığını, ancak uygulamanın 1 Ocak 1996 tarihinde durdurulduğunu belirtti.

Konut edindirme yardımı hesaplarının, 1999 Aralık ayında çıkarılan kanun hükmünde kararname ile payları oranında hak sahiplerine Emlak Konut A.Ş. hisse senetleri verilerek tasfiye edilmesinin kararlaştırıldığını ifade eden Türker, 1 Ocak 1987-29 Aralık 1999 tarihleri arasında, yasanın öngördüğü şekilde 75 metrekare ve daha küçük konut edinen 265 bin kişiye konut edindirme yardımı yapıldığını anlattı.

Türker, şunları kaydetti:

"Bu arada, Temmuz 2002'de Emlak Konut A.Ş., Emlak Gayrimenkul Yatırım A.Ş'ye dönüştürüldü ve konut edindirme yardımı hesaplarının tasfiyesi karşılığı olmak üzere Emlak Bankası tarafından Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'ye bazı gayrimenkuller devredildi. Konut edindirme yardımı, hak sahiplerinin belirlenmesiyle ilgili olarak da tasfiye halindeki Emlak Bankası görevlendirildi. Buna göre konut edindirme yardımı uygulamasının durdurulmasından bu yana yaklaşık 10 yıl, bu hesapların tasfiyesinin kararlaştırılmasından bu yana da 6 yıl geçmesine karşılık, hak sahiplerine ne Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'nin hisseleri dağıtılabildi ne de bu hisseler karşılığı olarak ödemelere başlanabildi. Bu durum devlet ciddiyetiyle bağdaşmaz."

Hak sahibi sayısının Mart 2005'e kadar 1.5 milyon kişi olarak tespit edildiğini, ancak bu rakamın gerçekte 6 milyon kişi civarında olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Türker, alacakların hala ödenmemesi nedeniyle "devlet olan güvenin sarsılacak noktaya geldiğini" kaydetti.

Türker, bu konuda Başbakanlık'ta olduğu bildirilen yasa taslağının bir an önce Meclis'e sevkedilmesi gerektiğini belirterek, "6 milyon çalışanın konut edindirme yardımı artık ödenmelidir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber