Temel Kanun Tasarısından sonra kamuda onlarca yasa değişecek

Haber Giriş : 07 Kasım 2003 01:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Temel Kanun Tasarısından sonra kamuda onlarca yasa değişecek

merkezi yönetimin pek çok yetkisini yerel yönetime devreden, kamu yönetimindeki hiyerarşik yapıdan örgütlenmeye kadar tüm sistemi değiştiren Kamu Yönetimi Temel kanun Tasarısının yasalaşmasının ardıdan bakanlıkların kuruluş yasalarından belediye, il özel idareleri ve büyükşehir belediyesi yasalarına kadar pek çok yasal düzenleme değişecek.

Yapılacak değişikliklerin Kamu Yönetimi Temel Kanun tasarısı ile Anayasaya uygunluğunu denetlemek üzere Başbakanlıkta bir komite oluşturulacak.

Hükümetin gündemindeki en son yasal düzenlemeler şöyle:

Kamu personel rejimi reformu: 216 bin 272'si merkezde çalışan 1.689.609 memurun kadrosundan maaşına kadar tüm çalışma esasları değiştirilecek. Devlet memurları yasası tamamen değiştirilecek. Norm kadro uygulamasına geçilecek. Statüler azaltılacak. Memura, "esnek çalışma saatleri" getirilecek. Orta vadede performansı yüksek memura daha çok maaş verilecek. Kadro karşılığı sözleşmeli personel uygulaması, statü, ekonomik ve sosyal yönden herhangi bir hak kaybına neden olmadan kaldırılacak. Devlette, "asli ve sürekli" görevler belirlenecek. Bu görevi yürütenlerin dışındaki memurlar, "işçi statüsüne" geçirilecek. İstihdam fazlası birimlerden gereksinim duyulan birimlere personel aktarımı olabilecek.

Bakanlıklar yeniden yapılanacak: Yetkilerini yerel yönetime devreden bakanlıkların teşkilat kanunları değişecek. Başbakanlık, koordinasyon boyutu öne çıkacak şekilde yeniden yapılandırılacak. Ekonomi koordinatörlüğü Başbakanlığa verilecek.

Özerk kurullar: SPK, BDDK, Rekabet Kurulu, Telekominikasyon Kurumu, RTÜK, EPDK, KİK, Tekel ve Mamulleri ile Şeker sektöründeki kurumlar çerçeve yasa içine alınacak. Bu kurumlar sayıştay tarafından denetlenecek.

Yerel yönetim: Belediye, il özel idareleri ve büyükşehir yasaları değiştirilecek. Belediyelere yetkisine orantılı yeni kaynaklar sağlanacak.

İdari usul yasası: Kamu ile yurttaş arasındaki ilişkileri düzenleyen İdari Usul Yasası çıkarılacak. Türkiyede ilk kez hazırlanacak yasanın çalışmaları sonuçlandı.

Sayıştay yasası: Sayıştay, özerk kurullarla TBMM ve Cumhurbaşkanlığını denetleyecek şekilde geniş yetkilerle dnatılacak

Cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber