Şeker alımlarını tamamlayan Çorum Şeker üretime başladı

Türkiye'nin en önemli şeker fabrikalarından biri olan Çorum Şeker Fabrikası, kentin en büyük geçim kaynaklarından biri olan şeker pancarı alımlarını tamamlayarak üretime başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2012 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çorum Şeker Fabrikası Müdürü Mehmet Cumhur Demirtaş, çiftçilerden bu dönem içerisinde 613 bin ton pancar teslim alındığını belirtti. Demirtaş şekerin yanında 23 bin ton meras ve 190 bin ton küspe posası denilen yaş küspe üretimi gerçekleştiğini kaydetti. Demirtaş, ''Bize hedef gösterilen 7 bin 300 ton pancarın çok üzerinde, bugün itibariyle 8 bin 100 ton günlük ortalama pancar işlemekteyiz. Fabrikamız kurulduğu tarihten bu güne kadar en fazla alım ve üretim yaparak rekor kırmıştır." dedi.

Şeker İş Sendikası Başkanı Sefer Kahraman, Çorum'un en önemli sanayi kuruluşunun şeker fabrikası olduğunu söyledi. Kahraman şöyle konuştu: ''Çorum Şeker Fabrikası istihdam ve katma değer olarak ilimize ve bölgeye hitap eden bir kuruluştur. Bu bağlamda şeker sanayi örneğin bölgemize üretmiş olduğumuz ürünlerle beraber eski paramızla tabir edersek 500 trilyon civarında bir istihdam sağlamaktadır. Bunun ülkemiz açısından, bölgemiz açısından çok büyük önemi vardır. Bu 3 aylık süreçte yaklaşık 50 bine yakın araç fabrikaya giriş çıkış yaparak nakliyeci esnafına çok büyük katkı sağlamaktadır.''

Öte yandan şeker pancarının şekere dönüşme sürecini hakkında bilgi veren fabrikanın paketleme ustabaşısı Mustafa Karaman, ''Kalite açısından en hijyenik şekilde çalışıyoruz.'' dedi. Karaman, pancarın şekere dönüşme sürecini şöyle anlattı: "Fabrikada ilk olarak kalite kontrolden geçen şeker pancarları, daha sonra kantarda tartılıyor. Tartılması tamamlanan pancar, paletlerle yıkama ve taşıma bölümü olan alana giriyor. Burada su aracılığı ile fabrika içerisine taşınan ve yıkanan şeker pancarları, daha sonra sıkma işlemi ile cips şeklini alıyor. Ardından siyah toz şeker haline geliyor. Son aşamadan da geçen şeker, hafif nemli beyaz şeker olarak çıkıyor. Paketleme bölümüne giren şekerler 50 kiloluk çuvallara konularak şeker satışı yapan şirketlere gönderiliyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber