Damar balonlaşmasına ilk kez kapalı ameliyatla müdahale

Ahmet Akbıyık - Bacağındaki damarlarda balonlaşma tespit edilen 76 yaşındaki hastaya, Türkiye'de ilk kez Konya Numune Hastanesi'nde kapalı ameliyatla müdahale edildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2012 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya'nın Hadim ilçesinde yaşayan çiftçi Mehmet Emin Sarıkaya (76), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıldır topuktan başlayıp bütün vücudunu etkileyen ağrılardan şikayetçi olduğunu söyledi.

Özellikle yokuş yukarı çıkarken bu ağrıların ortaya çıktığını belirten Sarıkaya, "Ağrılar gün geçtikçe arttı. Bacağımda da şişlik ve kaşınma başlayınca Konya Numune Hastanesi'ne müracaat ettim" dedi.

Hastanenin Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Musa Ağrış da ameliyattan önce yaptığı açıklamada, 8 çocuk babası Sarıkaya'nın şikayetleri üzerine yapılan tetkiklerde bacak damarında balonlaşma tespit edildiğini ifade etti.

Uzman ekiplerce gerçekleştirilen değerlendirme sonunda ameliyat kararı alındığını aktaran Ağrış, "Müdahale bugüne kadar açık ameliyatla yapılıyordu. Son gelişmeler sayesinde anjiyo laboratuvarında, kapalı teknik usul kullanılarak yapılabilmekte. Bu tekniği Türkiye'de ilk kez Konya Numune Hastanesi'nde uyguluyoruz. Avrupa ülkelerinde de zaten bugüne kadar 14 kez yapıldı" diye konuştu.

-Açık teknikle yapılsaydı 20 santimetre kesi açılacaktı-

Ameliyatın açık teknikle gerçekleştirilmesi halinde hastanın bacağında 20 santimetreye yakın kesi açılması gerektiğini, şimdi ise 2 ya da 3 santimetrelik kesiyle bu ameliyatı yapacaklarını vurgulayan Ağrış, şunları kaydetti:

"Kanama olmayacak. Genel değil, küçük bir bölgeye anestezi uygulanacak. Küçük kesiden damara ulaşacak, içinden kateterleri ilerleterek, balonlaşmanın bulunduğu bölgeyi stent greft dediğimiz cihazlarla kapatacağız. Hasta saatler içinde ayağa kalkıp yürüyebilecek. Günlük işlerini görebilecek. Hastaya büyük kolaylık sağlayacak. Böylesine ciddi bir hastalıkta önemli kolaylık sağlanması sevindirici. Ayrıca hastamız ameliyatını monitörden takip edebilecek."

Ağrış, ameliyat sonrası yaptığı açıklamada ise operasyonun son derece başarılı geçtiğini, tedbir amaçlı hastanede tutulan hastanın kısa süre sonra taburcu edileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber