Bu okulda anlatan da dinleyen de para kazanıyor

Tokat'ın Niksar ilçesinde, 30 öğrenci ''Çalışıyorum Kazanıyorum'' projesi kapsamında birbirlerine ders anlatarak para kazanıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2012 15:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekber Türkoğlu - Recep Bilek

Niksar ilçesinde, 30 öğrenci "Çalışıyorum Kazanıyorum" projesi kapsamında birbirlerine ders anlatarak para kazanıyor.

Niksar Kaymakamlığı ve Aysel Nadide Yatılı Bölge Ortaokulu işbirliği ile "Çalışıyorum Kazanıyorum" projesi bir süre önce hayata geçirildi.

Projede okulda eğitim gören 8. sınıflar arasında seviye belirleme sınavı yapıldı. Sınav sonunda yüksek puan alan 30 öğrenci belirlendi. Bunlar arasında yüksek puan alan 15 öğrenci kendilerinden az puan alan 15 öğrenciye öğretmenlerinin kontrolünde ders vermeye başladı. Ders anlatan öğrenci aylık 48 lira, ders dinleyen öğrenci de 16 lira para kazanıyor.

Niksar Kaymakamı Yusuf Gökhan Yolcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre önce projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Yapılan sınav sonunda çalışan ve çalıştıran olarak öğrencilerin iki gruba ayrıldığını belirten Yolcu, "Amacımız öğrenciler arasında paylaşmak duygusunu geliştirmek. Bu proje pilot bir proje. Eğer olumlu sonuçlar alırsak yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Projemiz bir aydır devam ediyor. Öğrencilerimize belirli aralıklarla deneme sınavları yapılacak. Bu projede başarılı olacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

-"Projenin öğrencilerimizin derslerinde olumlu etkileri oldu"-

Aysel Nadide Yatılı Bölge Ortaokulu Müdürü Cafer Akgün ise öğretmen ve öğrencilerin ders çalışırken en büyük sıkıntılarının motivasyon eksikliğinin olduğunu belirtti.

Öğrencilerin motivasyonu arttırmak için okuldaki öğretmenlerle çalışmalar yaptıklarını ifade eden Akgün, şunları anlattı:

"Projeler sıkıntılardan doğar. Motivasyonu artırmak için bu projeyi hazırladık. Motivasyonu da öğrencilerimize finansman sağlayarak yapabileceğimizi düşündük. Kaymakamımıza bu konuyu açtığımızda sağ olsunlar bize vakıftan destek sağlayacaklarını söyledi. Projede ders veren öğrencimiz öğretmen konumunda. Öğrencilerimiz haftanın 4 günü saat 15.00'den 17.00'a kadar bir birlerine ders veriyorlar. Öğretmenlerimizde öğrencilerimize destek vererek boş zamanlarını değerlendiriyor. Kaymakamımıza teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizle konuştuğumuzda öğretmenlik mesleğinin zor olduğunu söylüyorlar. Projenin öğrencilerimizin derslerinde olumlu etkileri oldu. Proje kapsamında öğrencilerimize 7 tane deneme sınavı yapacağız. Çocuklarımızın fazla ders çalışma azmini öğretmenlerimiz gözetlediler."

Okulun Matematik Öğretmeni Fatma Sağdıç da, "Proje 8. sınıf öğrencilerine uygulanıyor. Proje ile bir öğrencinin başka bir öğrencinin öğrendikleri dersleri başka bir arkadaşına anlatarak eksiklerini gidermesini, aynı zamanda ders anlatırken para kazanmalarını amaçlıyoruz. Bu projede ders anlatan da dinleyen de para kazanıyor. Projeye öğrencilerimiz ders anlatamayacaklarını düşünüyorlardı. Biz de yardımcı olunca bir kaç ders sonrası bunu da aştılar" dedi.

Ders anlatan Gamze Öztürk de "Haftanın 4 günü öğretmenlerimizin gözeminde dersi iyi olanlar dersi biraz düşük olanlara ders anlatıyor. Bu sayede cep harçlığı kazanıyoruz. Sınavlarımızda daha iyi sonuçlar alıyoruz. Bizim için çok iyi proje oldu" şeklinde konuştu.

Ders dinleyen Ahmet Erdoğan, "Bu proje çok iyi oldu. Arkadaşımı dinliyorum. Onun anlattıklarından faydalanıyorum. proje kapsamında ders anlatan 3 lira alıyor ders dinleyenler de 1 lira alıyor. Derslerimde bu proje sayesinde notlarım yükseldi" ifadelerini kullandı.

Yayıncı: Ömer Erim Baştimar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber