Dünya Bankası'ndan İzmir Büyükşehir'e 45 milyon euro kredi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Akıllı Trafik Yönetim Sistemi ve alımı yapılacak 114 adet acil müdahale aracı için Dünya Bankası'nın alt kuruluşu IFC (International Finance Corporation-Uluslararası Finans Kuruluşu) ile 45 milyon euroluk kredi anlaşması imzaladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2012 18:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anlaşmaya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile IFC Avrupa ve Orta Asya Altyapı ve Doğal Kaynaklar Bölüm Müdürü Elena Bourganskaia imza attı.

Törende konuşan Başkan Kocaoğlu konumu, halkının yaşantı biçimi ve Türkiye'nin demokrasi tarihi içindeki lider rolüyle çok özel bir yeri olan İzmir'in kalkınması için çaba harcadıklarını belirterek, kredi sözleşmesinin de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kocaoğlu, dev bir gemiyi andıran Büyükşehir Belediyesi'nin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından peşpeşe aldığı not arttırımları ve ardından Hazine borcunun sıfırlanmasıyla IFC'den, Hazine garantisiz ve teminatsız kredi alabilir noktaya geldiğini ifade etti. Kredinin, gelişmiş teknolojiyle donatılmış 114 adet acil müdahale aracı alımı ve Türkiye'de ilk defa uygulanacak Tam Adaptif Trafik Yönetim Sistemi Projesi'nin finansmanı için kullanılacağını kaydeden Kocaoğlu, ?Bu anlaşma, bize göre İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin güvenilirliğine uluslararası finans kuruluşlarının verdiği onayın bir göstergesidir. Dünyadaki ekonomik krizin devam etmesi nedeniyle finansman sağlayan kuruluşlar, kredi verecekleri kuruluşları çok daha büyük bir titizlikle denetleyip mali analiz testlerinden geçiriyor. Yabancı sermayenin belediyemizin güvenilirliği ve mali gücüne verdiği onayın bir göstergesi olarak gördüğümüz bu kredi, sözleşme tarihinden itibaren iki yılı anapara geri ödemesiz toplam 15 yıla uzanan vadeye sahip. Piyasadaki faiz oranlarına göre oldukça uygun olan Euribor+2,75 karşılığı sabit faizli bir kredidir.? dedi.

Akıllı Trafik Yönetim Sistemi ile şehiriçi trafikte yaklaşık 700 kamera kullanılacağını açıklayan Başkan Kocaoğlu, ?Kırmızı ışık, hız ve park ihlâlleri, trafik yoğunlukları kameralarla elektronik olarak denetlenecek. Yeni sistem sayesinde seyahat süreleri kısalırken yakıt sarfiyatı da azalacak. Değişen teknolojilere göre geliştirilmeye açık ve en ileri teknolojileri kullanan bu sistem, ayrıca engelli vatandaşların yaya geçitlerini daha rahat ve güvenli kullanması için konuşan yeni yaya geçiş sistemi de oluşturacak.? diye konuştu. Kocaoğlu, Acil Müdahale Araç Alımı ve Tam Adaptif Trafik Yönetim Sistemi projelerinden sonra 135 milyon euro tutarındaki deniz uaşımı projesi için de finansman çalışmalarını çok kısa sürede tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca IFC'nin, Büyükşehir Belediyesi'nin tramvay projelerine de sıcak baktığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber