Babacan: İdari reform yasası son aşamada

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ekim 2005 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun Aralık ayı içinde toplanarak, 1 ve 2. gözden geçirmeleri tamamlaması ve yaklaşık 1.6 milyar dolar tutarındaki kaynağı serbest bırakmasının beklendiğini söyledi.

Babacan bu arada, 2005 yılı içerisinde Maliye Bakanlığı bünyesinde bir vergi politikası birimi kurulacağını bildirdi. Babacan, Hazine Müsteşarlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Gelir idaresinin etkin bir yapıya kavuşturulmasına yönelik çalışmaların da hızla devam ettiğini, kamu maliyesinin yeniden yapılandırılmasında ilerleme kaydedilen bir diğer alanın ise sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırılmasına ilişkin reform çalışması olduğunu bildirdi.

Babacan ''sosyal güvenlik kurumlarını bir çatı altında toplayan idari reform yasasına ilişkin hazırlıklarımız son aşamaya gelmiş bulunmaktadır'' dedi.

İdari Reform Kanun Tasarısı'nı Kasım ayı sonuna kadar Meclis'e sunmayı hedeflediklerini ifade eden Babacan, yine bu tasarının 2006 yılı ocak ayı sonuna kadar TBMM'de kabul edilmesini umduklarını kaydetti.

Sosyal güvenlik kuruluşlarına olan prim borçlarına adil ve kalıcı bir çözüm getirmeye ve bu kuruluşların takip ve tahsilat kapasitelerini güçlendirmeye yönelik çalışmaları da çok hızlı bir şekilde sonuçlandırdıklarını anlatan Babacan, şöyle konuştu: ''Yeniden yapılandırmaya ilişkin çerçeve üzerinde kurumlarımız arasında görüş birliğine varılmıştır. Hazırladığımız yasal düzenleme Meclis'e sunulmak üzeridir. Bu aşamadan sonra gerekli idari düzenlemeler süratle hayata geçirilecektir.

Finansal sektörün sağlıklı bir yapıya kavuşturulması yolundaki çalışmalarımız hız kazanmıştır. Bildiğiniz gibi yeni bankacılık kanunu, Temmuz ayında Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmiştir. Kanunun üç maddesinin Cumhurbaşkanımız tarafından iade edilmesi sonucunda yeni yasama yılının açılması ile birlikte kanun yeniden
tartışılmış ve Meclis Genel Kurulu'nda onaylanmıştır.

BDDK ise yeni döneme ilişkin hazırlıklarını belirlenen plan çerçevesinde yürütmektedir. BDDK, yeni kanuna ilişkin olarak uygulama yönetmeliklerinin hazırlanması çalışmaları ile organizasyon yapısının güçlendirilmesine ilişkin yönelik planlarını kamuoyu ile paylaşmış bulunmaktadır. Yeni kanunun uygulamaya konulmasıyla birlikte finansal sektörün gözetim ve denetiminin kalitesi daha da arttırılacak ve sektörün sağlıklı işleyişine katkıda bulunmuş olacaktır.''

-ZİRAAT, HALKBANK VE VAKIFBANK

Finansal sektör reformu kapsamında kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ve özelleştirmeye hazırlanmasında da önemli adımlar atılmaya devam edildiğini vurgulayan Babacan, Ziraat ve Halk Bankası'na yönelik stareji planlarının Haziran ayı sonunda kabul edildiğini hatırlattı. Babacan, böylece bu bankaların hangi yöne doğru gideceği, staretejik yönünün ne tarafa çevrileceğine yönelik kararların da alındığını kaydetti.

Babacan, ''bu kapsamda Halk Bankası'nın özelleştirmeye hazırlanması için çalışacak bir danışman firmanın seçimi de, şu andaki tahminimize göre ocak 2006 sonuna kadar tamamlanmış olacaktır. Bu sürece ilişkin açıklamalar da 2006 yılı ortalarında yapılacaktır'' dedi.

Ayrıca Vakıfbank da ilk halka arz sürecinin de başladığına dikkati çeken Babacan, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çabalarının da Nisan ayında gerçekleştirdikleri ikinci Yatırım Danışma Konseyi ve Yatırım Ortamını İyileştirme Kurulu (YOİK) tavsiyeleri doğrultusunda sürdürüldüğünü bildirdi.

Babacan, gelecek dönemde ise YOİK'de başta kurumsal yönetim ve sosyal güvenlik alanındaki tavsiyelerin ele alınacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber