Güzelbey: Unutulan meslekler sadece resimlerde kaldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Asım Güzelbey, kalaycı, kutnucu, taş ustası, bakırcı, haphapçı, bileyci, haratçı gibi birçok mesleklerin yalnızca resimlerden tanındığını ifade etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2012 22:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Ressam Mehmet Ali Diyarbakırlıoğlu'nun ?Kaybolan Meslekler ve Son Ustalar? isimli resim sergisini açtı.

Belediye Başkanı Asım Güzelbey, unutulan mesleklerin yeniden yaşaması için belediye olarak önemli projeler yaptıklarını ve bu doğrultuda tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda yer alan birçok meslek gruplarına yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi. Kentin önemli mesleklerini yaşatmak için bir takım yenilikler yaptıklarını belirten Güzelbey, ata mesleklerinin yeni nesillere aktarılmasının önemli olduğunu kaydetti. Bu mesleklere ustaların yanında vatandaşların da sahip çıkması gerektiğini belirten Güzelbey, geçmişi olmayanın geleceğinin de olamayacağını ifade etti.

Günümüzde teknolojiye bağlı olarak hayatın her alanında yaşanan değişim insanların yaşam biçimlerini ve alışkanlıklarını da etkilediğini belirten Güzelbey, ?Bu değişim her alanı gözle görülür bir şekilde etkilemekte, üretim ve tüketim alışkanlıkları da bundan nasibini alıyor. Uzun soluklu kullanılan ürünler yerini artık ?kullan at' malzemelere bırakmış, üretme kültürü kadar tamir kültürü de yok olmaya başlamış.? diye konuştu.

Teknolojik gelişmeler insanları işsiz bırakmakla kalmadığını, bazı meslek dallarını da yok ettiğini açıklayan Güzelbey, ?Geçmişin en gözde meslekleri artık sadece birer resim olarak duvarları süslüyor. Birçoğumuzun adını bile duymadığı, ne işe yaradığını bile bilmediği birçok meslek dalı teknolojinin gelişmesiyle birlikte tarih oldu, isimlerine ancak ansiklopedilerde rastlanıyor.? dedi.

Güzelbey, ?Kültürümüzün ayrılmaz parçası olan meslek dallarını ne kadar yaşatmaya çalışsak da bir kısmı sadece son kuşaklar tarafından ata mesleği olarak sembolik olarak varlar. Değerli sanatçımız Mehmet Ali Diyarbakırlıoğlu, yok olan ve yok olmaya yüz tutmuş meslekleri resmettiği çalışmaları ile gelecek kuşaklara çok detaylı ve değerli bir mirası bırakmanın öncülüğünü yaptı.? değerlendirmesini yaptı.

Çetin Emeç Toplantı Salonu'nda gerçekleşen sergiye Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, eşi Derya Güzelbey, Slovenya Fahri Konsolosu Mizyal Karabiber Nacaroğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan meclis Üyesi Ünsal Göksen, İl Kültür Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat, Gaziantepli Araştırmacı Yazar Akten Köylüoğlu, ressam Mehmet Ali Diyarbakırlıoğlu ve eşi ile çok sayıda sanatsever katıldı.

Ressamın 46 eserinin yanı sıra, ayrıca kaybolan meslekler ve son ustalar konulu hazırlanan bir film de fuayede izleyicilerin beğenisine sunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber