Kamu mali yönetimine AB standardı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ekim 2005 21:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu mali yönetiminin AB müktesebatına uyumlu hale getirilmesini amaçlayan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu Tasarısı, TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu'nda kabul edildi.

Kamu mali yönetiminin AB müktesebatına uyumlu hale getirilmesini amaçlayan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu Tasarısı, TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu'nda kabul edildi. AB Uyum Komisyonu, Ali Rıza Alaboyun başkanlığında toplanarak, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nı görüştü. CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, tasarının, Genel Kurul'da oylaması yapılan Anayasa değişikliğinden sonra görüşülmesini önerdi.

Tasarının, Anayasa'nın değişecek yeni maddelerine uyumlu hale getirilmesi gerektiğini belirten Hacaloğlu, komisyonda kabul edilecek tasarının Anayasa'ya aykırı olabileceğini savundu. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü Hasan Gül, görüşülen kanun tasarısının mevcut Anayasa'ya aykırı olmadığını, komisyonda kabul edilmesinde de herhangi bir sakınca bulunmadığını bildirdi. Tasarıyla, bazı teknik ibare ve ifadelerde düzeltmeler yapıldığını kaydeden Gül, şunları söyledi: ''İç kontrol sistemi yeniden tanımlanarak, daha kapsayıcı hale getirilmektedir. İşlem sürecinin hızlandırılmasını ve etkinliğini sağlamak üzere, mali kontrol yetkilisinin sistemden çıkarılarak, ön mali kontrol fonksiyonunun mali hizmetler biriminde ve harcama birimlerinde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Bu çerçevede, mali hizmetler biriminin görev, yetki ve sorumlulukları yeniden düzenlenmektedir.'' Yapılan oylamada önerisi kabul edilmeyen Hacaloğlu, tasarının görüşülmesi çalışmalarına katılmadı. Görüşmelerden sonra AB Uyum Komisyonu'nda kabul edilen tasarı, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda da görüşülecek.

-TASARI NE GETİRİYOR-

Mevcut teşkilat yapılarında yer alan Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlıkları ve Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Dairesi başkanlıkları kaldırılıyor. Başbakanlık'ta ve Milli Savunma Bakanlığı dışındaki bakanlıklarda Strateji Geliştirme Başkanlığı ile bazı idarelerde Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı ve belirtilen kamu idarelerinde strateji geliştirmeye ilişkin hizmetlerin yerine getirildiği müdürlükler kuruluyor. Tasarıda, kanunun uygulanması için gerekli kadro ihdas ve iptalleri ile özlük haklarına ilişkin düzenlemeler de yer alıyor. Bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi, harcama yetkilisi olacak. Ancak personel sayısı az olan veya nispeten daha küçük teşkilat yapılarında faaliyetlerini yürüten idarelerde, harcama yetkisinin alt yönetim kademeleri yerine daha üst yönetim kademeleri tarafından yerine getirilmesi sağlanıyor. Üst düzey yöneticilerin her yıl hazırlanan faaliyet raporlarının içeriği belirgin hale getirilirken, performans bilgileri yanında genel ve mali bilgilere de raporda yer verilmesi düzenleniyor. Uygulama birliği sağlanması için faaliyet raporlarında yer alacak konulara ilişkin İçişleri Bakanlığı ve Sayıştay'ın görüşünü alarak, Maliye Bakanlığı'na düzenleme yapma yetkisi veriliyor.

-AB İLE UYUMLU ÖN MALİ KONTROL-
AB uygulamalarıyla uyumlu olarak ''harcama öncesi kontrol'' kavramı, ''ön mali kontrol'' olarak değiştiriliyor. Böylece harcamaların yanı sıra mal ve gelir işlemlerinin de kontrol altına alınması sağlanıyor. Tasarı, kanunda yer alan bazı ibarelerin değiştirilmesini öngörürken, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile İMKB'nin gelir fazlalarının üçer aylık dönemler itibariyle Hazine'ye aktarılmasını öngörüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber