Menkul kıymetlerin vergilendirmesinde sistem tamamen değişiyor

Haber Giriş : 26 Ekim 2005 11:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılbaşından itibaren yürürlüğe girmesi planlanan tasarıya göre vergilemede tüm ürünlerde yüzde 15'lik sabit oran uygulanacak. Gelir Vergisi Kanunu'nun ilgili geçici maddesine göre, 1 ocak 2006'dan itibaren ihraç edilecek Hazine Bonosu ve Devlet Tahvillerinin faiz gelirleri veya alım-satım kazancı üzerinden yüzde 15 stopaj kesintisi öngörülüyor.

Sistem basitleşti

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Ali Babacan, menkul kıymetlerin vergilendirmesine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.Yeni sistemle ilgili bilgi veren Unakıtan ve Babacan, tasarının en kısa zamanda Meclis'e sevkedileceğini ve yılbaşına kadar da yasalaştırılacağını söyledi.Yeni sistemle eski sistemdeki karmaşıklığın giderildiğini ve sistemin basitleştirildiğini ifade eden Unakıtan, beyanname verme külfetinin de kaldırıldığını söyledi.

"Vergilemede ürünler arasındaki eşitsizlik kaldırıldı." diyen Unakıtan, tüm menkul kıymetlere yüzde 15'lik vergi uygulanacağını açıkladı. Unakıtan bu uygulama ile vergi tabanının genişletileceğini belirterek, tüm ürün ve mükelleflerin sisteme dahil edildiğini ve böylece herkesin kayıt altına alındığını kaydetti.

Mahsuplaşma hakkı getiriliyor

Yeni tasarıyı "çok önemli bir reformdur." diye niteleyen Unakıtan'ın verdiği bilgiye göre bazı uygulamalar şöyle olacak:Mevcut uygulamada stopaj yapma banka ve aracı kurumlara veriliyordu. Şimdi de değişim yok.Ancak banka ve aracı kutumların stopaj tedirginliği sınırlar belirlenerek giderilecek. Her kurumun sorumluluğu kendilerine gelen bilgi ile sınırlandırılacak. Tevkifat oranında herhangi bir indirim olmayacak. Yatırım araçları arasında farklılaşma yapılmayacak.

Yabancılar Türkiye'de ödedikleri vergileri, kendi ülkelerindeki vergilerinden mahsup edebilecekler. Bir sıkıntı olursa, Maliye teknik olarak gereken yardımı yapacak.

Yatırımcılara, bir takvim yılı içinde çeşitli bankalardan yaptıkları ve kar ve zarar elde ettikleri işlemleri birbirinden mahsup etme hakkı tanınacak. Bu da ihtiyari beyanname ile olacak. İhtiyari beyanname alan müşteriler, farklı aracı kurum ve bankalardan yaptıkları işlemleri beyan ederek mahsuplaşma yapabilecek.

"Yabancı sermaye kaçmaz"

Konuşmasının ardından soruları yantlayan Unakıtan, "yeni sistemde yabancı sermaye Türkiye'den kaçar mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:"Bir kere yabancı sermaye güven ve istikrar olan yere gelir. Bu olmazsa isterse üste para verin, gelmezler... Bizim takip ettiğimiz bir metod var: Birincisi ekonomik istikrar, ikincisi de kanunların herkese eşit olması. Bu sşstem bir-iki yıldan bu yana gündemde. Herhangi bir şekilde kaçış olmayacaktır."

2006 ve sonrası için geçerli

Yeni sistemin 2006'dan sonra çıkan kağıtlar için geçerli olduğunu vurgulayan Unakıtan, önceki yıllarda çıkartılanları kapsamayacağının altını çizdi. Devlet Bakanı Babacan da, çalışmalara başlarken bazı hedefler olduğunu belirtirken, bu hedefleri şöyle sıraladı:

Pek çok farklı menkul kıymetin aynı oranda vergilendirilmesi

Entrünmanlar arasındaki farlılıkların giderilmesi.

Babacan, tasarının temel ilkelerini de "Tek bir oran, yerli-yabancı ayrımının olmaması, enstrümandan enstrümana farkılık olmaması" şeklinde sıraladı.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber