Kentsel dönüşümde 100 bin TL'lik kredinin, 50 bin TL'lik faizini devlet ve müteahhit ödeyecek

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 15 Aralık 2012 00:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaş riskli evini yeniden yaptırmak için aldığı 100 bin lira kredi için 120 ay vadede 50 bin lira faiz ödeyecek. Bu tutarın 23 bin lirasını devlet, kalanını da müteahhit karşılayacak.


Kentsel dönüşümün uygulanması kolaylaşacak


Türkiye genelinde riskli binaların, vatandaş rızasıyla yıkılarak yeniden yapılmasını teşvik için bir adım daha atıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm kapsamında riskli evini boşaltan vatandaşın kullanacağı faiz desteğinin yarısının devlet, yarısının müteahhit tarafından karşılanacağını söyledi. Yazılı bir açıklama yapan Bakan Bayraktar, 6.5 milyon konutun yıkılıp yeniden inşa edileceği 20 yıllık kentsel dönüşüm sürecinde, kanun kapsamında riskli evini boşaltan vatandaşın kullanacağı kredinin faiz yükünü azaltmak için harekete geçtiklerini bildirdi. Her bir daire için en fazla 100 bin lira kullanılacak krediye, ?Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı?ndan yüzde 4 faiz desteği verileceğini ifade eden Bayraktar, ayrıca müteahhitleri de devreye alarak vatandaşın ödeyeceği faiz oranını sıfıra çekeceklerini söyledi.

Yatırımcıların devreye girmesini isteyen bakanlık, dönüşüm kapsamında görev alacak müteahhitlerin de faiz desteğinin yarısını ödemelerini taahhüt etmeleri halinde, bu projelere her türlü önceliği verecek. Bu kapsamda bir vatandaşın 100 bin lira kredi aldığı varsayıldığında, 120 ay vadeli faiz oranı yüzde 8.8'le, 50 bin lira faiz ödenmesi gerekiyor. Bunun 23 bin lirası devletin vereceği yüzde 4'lük faiz desteğiyle, vatandaşın ödemesi gereken 27 bin lira faiz ise müteahhit tarafından karşılanacak. Faiz desteğinin yanı sıra afet riski altındaki binaların yıkım ve yapımı sürecinde noter, belediye ve tapu gibi harçların yanı sıra damga, banka ve sigorta muameleleri vergileri, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu gibi vergilerin hiçbirinin alınmayacağı düşünüldüğünde bu rakam yaklaşık 58 bin olacak. Böylece vatandaşın cebinden çekilen kredinin sadece ana parası çıkmış olacak. Böylece vatandaş bankası gibi müteahhitini de seçebilecek.

?Parksız-bahçesiz yerleşim yeri kalmasın istiyoruz?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gaziantep Şahinbey Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılacak Çamlıcı Konutları'nın temel atma törenine katıldı. Şahinbey Belediyesi'ni kentsel dönüşüm konusunda Türkiye'deki bütün belediyelerin örnek alması gerektiğini ifade eden Bakan Bayraktar, ?Gaziantep, çok önemli bir vilayetimiz. Sanayileşme, kalkınma, gelişme, eğitim, ihracat, tarihi derinliği bakımından çok önemli bir köşe başı ve Türkiye'nin amiral gemisi? dedi. Yapılacak 1100 kadar konutun temelini attıklarını ifade eden Bayraktar, iktidarda oldukları 10 yıl boyunca gecekondu ve çarpık yapılaşma olmadığını, bunun karşısında dik durduklarını söyledi ve ?Gecekondu yapacaklara, 'tapusu olmayacak, depreme dayanıklı olmayacak. Bu parayla modern konut verelim' dedik. Vatandaş güvendi ve bize destek oldu, gecekondu yapımını durdurduk. Ama bu yetmez. Mutlaka şehirlerimizi depreme dayanıksız, parkı, bahçesi olmayan alanlardan kurtarmalıyız? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber