Öğretmenden serbest kıyafet eylemi/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Aralık 2012 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sultanbeyli'de kılık kıyafet serbestliğinin öğretmenler ve diğer devlet memurları için de getirilmesi gerektiğini savunan öğretmen görev yaptığı okula serbest kıyafetle geldiği için hakkında soruşturma açıldı. Eylemi ile demokratikleşmeye katkıda bulunduğunu söyleyen öğretmen, yeterli kamuoyu oluştuğuna inandığında eylemine son verebileceğini söyledi.

'Kamuda kıyafet serbest olacak'

Dinçer: Öğretmene kıyafet serbestliği sağlanması, yetkimiz dışında

Eğitim-Sen'li öğretmenler kıyafet serbestliğini 'eşofmanla' protesto etti

Sultanbeyli'de bir ilköğretim okulunda öğretmenlik yapan Mehmet Sıddık Ertaş, yaklaşık 10 günden bu yana kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı olarak serbest kıyafetle okula geliyor. Okul idaresinin uyarılarını dikkate almayan Ertaş hakkında soruşturma açıldı.

Görev yaptığı okulun önünde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Ertaş, eylemi insanların özgür bir şekilde giyinmelerini istediği için yaptığını belirtti. Ertaş, şöyle konuştu: "İnsanlar kendi kıyafetlerine bile karar veremezlerse hayatta birçok alanda karar mekanizmalarını da kaybetmiş olurlar. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir yönetmelik hazırladı biliyorsunuz. Öğrenciler önümüzdeki Eylül ayından itibaren rahat elbiselerle, istedikleri kıyafetlerle gelebilecekler. Fakat öğretmenler veya diğer memurlar hep göz ardı ediliyor, ben sadece buraya dikkat çekmek istedim.?

Öğrenciler kendi kıyafetlerine karar verebiliyorlarsa öğretmenlerin de kendi kıyafetlerine karar verebilmesi gerektiğini söyleyen Ertaş, kılık kıyafet serbestliği ile ilgili çıkartılan yönetmeliğin önce öğretmenlerden ve diğer memurlardan başlatılması gerektiğini, bu nedenle yönetmeliğin yetersiz olduğunu ileri sürdü. Eylemi ile kılık kıyafet yönetmeliğinin tamamen kaldırılması için kamuoyu oluşturulmasını amaçladığını ifade eden Ertaş, "Devlet insanların elbiseleri ile uğraşmaktan vazgeçmelidir. Ben bunu ulus devlet geleneğine bağlıyorum, şu anlamda yani 18. ve 19. yüzyıldan buyana devletler insanlar üzerinde kendilerini hissettirebilmek insanların kıyafetlerine kadar her alanda onları belirlemişlerdir. Müfredatı belirlemişlerdir, kıyafeti belirlemişlerdir, müfredatın içeriğini belirlemişlerdir, dersin nasıl anlatılacağını belirlemiş. Bunlardan artık devletin vazgeçmesi gerektiğini düşünüyorum.? şeklinde konuştu.

Hakkında açılan soruşturmanın yakın zamanda sonuçlanacağını ve muhtemelen kılık kıyafete uyulmadığı için kendisine yönetmelik gereği kınama cezası verileceğini söyleyen Ertaş, eyleminin cezasız kalmayacağını da bildiğini kaydetti. Kılık kıyafet yönetmeliğini protesto ederek kimseyi serbest kıyafet giymeye çağırmadığını da kaydeden Ertaş, eyleminin birey olarak sadece kendi huzuru ile ilgili bir şey olduğunu sözlerine ekledi. Ertaş, "Ancak başka memurlar ve öğretmenler de hiç olmazsa belli bir süre kılık kıyafet konusunda bir esnekliğe giderlerse bu anlamda daha iyi bir kamuoyu oluşturulabilir, ve belki de ilk kez halktan devlete doğru dikey bir talep gündeme gelir, beklide bu konuda bir esneme söz konusu olabilir. Çünkü bizim geleneğimizde hep tepeden aşağıya doğru bir düzenleme yapılmıştır. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana bu hep böyledir. Belki o günün koşulları içerisinde bu gerekli olabilirdi, bu tartışılabilecek bir şey.? ifadelerini kullandı.

Önemli olanın konunun ülke gündemine gelebilmesi olduğunu belirten Ertaş, eylemi ile demokrasiye katkı sağlayarak insanların daha rahat olmasını amaçladığını vurguladı. Ertaş, eyleminin ne kadar süreceğini kendisinin de bilmediğini, ama yeterli farkındalık oluşturulduğu takdirde eylemine son verebileceğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber