Trakya Üniversitesi Rektörü: Cumhuriyete sahip çıkmak hepimizin görevi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ekim 2005 19:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, üniversite olarak Cumhuriyetin 82. yılında hassasiyetlerini sürekli aynı bilinçle sürdürdüklerini belirterek, "Cumhuriyetimize, Atatürk ilke ve devrimlerine, laik ve sosyal hukuk devletine sahip çıkmak hepimizin görevi olmalıdır" dedi.

Rektör Duran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilere dağıtmak için 10 bin adet "Nutuk" kitabı bastırdıklarını bildirdi.

İlk baskıyı 2004 yılında yaptırdıklarını ifade eden Duran, "Nutuk"un günümüz Türkçesiyle yazıldığını söyledi.

Bugünlerde Atatürk'ün "Nutuk"unu okumaya daha da fazla ihtiyaç olduğunu belirten Duran, kitabın yurdun parçalanıp, işgal edildiği günlerden başlayarak, İstiklal Savaşı'nı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ve inkılapların yapılışını anlatan değerli bir kaynak olduğunu ifade etti.

Cumhuriyet Türkiyesi'nin kuruluşunu ve süreci anlayabilmek için Nutuk'un mutlaka okunması gerektiğini kaydeden Duran, şöyle konuştu:

"Nutuk, ülkenin, uluslararası ilişkilerin tarihi için değil, tarihe yön veren bir liderin davranışlarını ve zihin yapısına örnek oluşturulması adına özel bir ilgiyi hak etmektedir. Çok sayıda lider gibi Atatürk de kendisinden sonra gelen kuşaklar tarafından çok farklı bir biçimde değerlendirilmiş, kimi zaman destansı bir kişilik olarak anlatılmıştır. Bazıları tarafından da acımasızca nefretle anılmıştır. Tüm gerçekler Nutuk'un içindedir."

Trakya Üniversitesi'nin Cumhuriyet ilkelerinden ödün vermediğini belirten Duran, "Cumhuriyetimize, Atatürk ilke ve devrimlerine, laik ve sosyal hukuk devletine sahip çıkmak hepimizin görevi olmalıdır. Üniversitemiz mensupları Edirne'nin ve TÜ'nün sesinin ulusal ve uluslararası platformlarda duyurmaya kararlıdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber