Eğitim-Sen'i AB kriterleri kurtardı

Haber Giriş : 28 Ekim 2005 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara 2. İş Mahkemesi, 'anadilde eğitim'i savunduğu için açılan davada, AB kriterlerine uygun olarak Eğitim-Sen'in kapatılmamasını kararlaştırdı

Anadilde eğitimi savunduğu için hakkında kapatma davası açılan Eğitimciler Sendikası artık kapatılmayacak. Eğitim-Sen hakkında 'anadilde eğitim'i savunduğu için Ankara 2. İş Mahkemesi'nde açılan kapatma davasında, Avrupa Birliği (AB) kriterlerine uygun olarak sendikanın kapatılmaması kararlaştırdı. Mahkeme, kapatmaya konu olan 'anadilde öğrenim' ifadesinin sendika tüzüğünden çıkarılması nedeniyle, sendika hakkında ''kapatılmama'' kararı verdi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun, mahkemenin kapatma istemini reddetmesini esastan bozması üzerine üçüncü kez yargılama yapan mahkeme, davayı düşürdü. Karar, başta sendika çevreleri olmak üzere, hükümet ve AB çevrelerinde de memnuniyetle karşılandı. AB Komisyonu'nun Türkiye'nin tam üyelik koşulları arasında sivil toplumla ilişkilerin geliştirilmesini saydığı gün, Ankara Başsavcılığı geçen haziran ayında öğretmenlerin en büyük örgütüyle ilgili kapatma ısrarını sürdürerek, mahkeme kararını temyiz etmişti.

'Karar temyiz edilebilir'

Ankara 2. İş Mahkemesi'nde dün üçüncü kez yapılan karar duruşmasına, Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer ve sendika yöneticileriyle çok sayıda avukat katıldı. Kararı açıklayan mahkeme yargıcı Kudret Kurt, Eğitim-Sen'in tüzüğündeki kapatma davasına konu olan 'anadilde öğrenim' ifadesinin çıkarıldığını, bu nedenle karar verilmesine yer olmadığına karar verildiğini bildirdi. Kurt, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun sendikanın kapatılması gerektiği yönündeki karara, tüzük değişikliği sonrası ortaya çıkan durum nedeniyle uyulmamış olduğu için, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yasal süre içinde kararı Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nde yeniden temyiz edebileceğini hatırlattı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber