Rekabet Kurulu'nda 8'inci üye sancısı

Haber Giriş : 28 Ekim 2005 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rekabet Kanunu'nda temmuzda yapılan ve üye sayısını 7'ye düşüren kanun yüzünden "sekizinci üye" sancısı yaşanıyor. Kurulda halen 8 üyenin bulunması, toplantı ve karar nisapları (çoğunlukları) hakkında kafaların karışmasına sebep oldu. Bunun üzerine Kurul toplanarak, 8 üyenin katılımı ile de toplantı yaparak, karar oluşturabileceğini bildirdi.

Değişiklik sayı 7'nin altına düşene kadar yeni atama yapılmayacağını hükme bağlıyor. Bu şartın sağlanması için bazı üyelerin görev sürelerinin dolması gerekiyor. Kurulda en erken 1.5 yıl sonra Başkan Mustafa Parlak'ın da aralarında bulunduğu Zühtü Aytaç ve Rıfkı Ünal'ın görev süresi dolacak. Yani Kurul, 2007 Mart'ına kadar 8 üyeli olacak.

Yaşanan bu fiili durumun toplantı ve karar süreçlerine nasıl yansıyacağını tartışan Kurul, 8 üye ile de toplantı yapılabileceğine oy çokluğu ile karar verdi. Ancak bu karara 2 üye, Tuncay Songör ve Süreyya Çakın karşı oy verdi. Karara muhalif üyeler, çıkarılan kanunda toplantıların 7 üye yapılacağının açıkça ortaya konulduğunu belirterek, "Kanunda geçici bir maddeyle de olsa, 8 üyeli kurulun sayı 7'ye düşene kadar toplanabileceğine dair bir hüküm yoktur" görüşünü savundular. Üyeler karar için gerekli oy sayısının da 7 üyeye göre belirlendiğini, 8 üyeye göre tespit yapılmadığını, toplantıların 7 üye ile yapılması gerektiğini belirtti.

RK'nın son üye yapısı şöyle:
Mustafa Parlak (Başkan), Tuncay Songör (İkinci Başkan), Prof. Dr. Zühtü Aytaç (Üye), Rıfkı Ünal (Üye), Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı (Üye), M. Sıraç Aslan (Üye), Süreyya Çakın (Üye), Mehmet Akif Ersin (Üye).

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber