Vali Kıraç: EXPO adaylığımız için Türk okulları harıl harıl çalışıyor

İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için toplumun her kesimi gönüllü lobicilik faaliyeti yapıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2012 20:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin de desteğiyle devlet politikası haline gelen adaylık süreci, kısa sürede devlet-millet bütünleşmesi sağladı. Kamu kurumlarının yanısıra sivil toplum kuruluşları ve iş adamları da ülkeler nezdinde çalışmalarını ara vermeden devam ettiriyor. Bunların başında ise Türk müteşebbisler tarafından çeşitli ülkelerde açılan okullar geliyor. Yedi kıtada faaliyet gösteren bu okullar, ilgili devlet erkânının yanısıra İzmir adına gönüllü lobicilik faaliyeti yapıyor.

2015 EXPO'sunun az farkla kaybedildiğini hatırlatan ve süreci yakından takip eden EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu Başkanı ve İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, 2020 EXPO'sunun daha büyük bir önem kazandığını belirtti. Çalışmaları, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) değerlendiren Vali Kıraç, "Dünyanın dört bir yanına gidip İzmir için lobi çalışması yapan ekiplerimiz var. Şu anda 100'ün üzerinde çalışma yapıldı, bunu 120'nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. 2015 EXPO'su bizim için çok önemli bir tecrübeydi, onu çok iyi kullanıyoruz. Yeni bir yapılaşma içinde yasal altyapımız olgunlaştı, bütçemiz var. Kurumsal destek aldığımız merkezi hükümetle birlikte, sivil toplum örgütleriyle birlikte İzmir adına bir bütün olarak bu yola koyulduk. Bu bir devlet, hükümet, bölge ve İzmir projesidir. Herkes elbirliğiyle işin içine girdi, elini taşın altına koydu." dedi.

Bu bağlamda en büyük destekçilerinin, dünya geneline yayılan Türk okulları ve işadamları olduğunu belirten Kıraç, ?Türkiye'de bu kadar konsensusla sivil toplum örgütleri olsun, diğer yetkililer olsun, birliktelik sağlanan başka bir proje görmüyorum. Bu, İzmir için kıvanç verici bir durum. O kadar sivil toplum örgütü var ki dışarıda örgütlü olan; mesela Türk okulları bizim için devrede, harıl harıl çalışıyorlar. Bu durumu görüp çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu işle ilgilenen herkese çok teşekkür ediyorum. Netice itibariyle burada İzmir, Ege ve Türkiye'nin tanıtımı söz konusu. İzmir'i, Ege'yi ve Türkiye'yi sevenlerin işi de bu çalışmalara destek olmaktır. Geçen ay Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanımız, Meclis Başkanımız, Başbakanımız, Ulaştırma Bakanımız, anamuhalefet lideri başta olmak üzere herkes kabul etti. Bu bir Türkiye projesi olduğu için işin içinde herkes var.? şeklinde konuştu.

İzmir'i tanıtmak için geniş kapsamlı toplantılar yapıldığını, dünya genelinde görev yapan büyükelçilerin İzmir'e gelerek bilgilendirildiğini söyleyen Vali Kıraç, ?İzmir'de 2013 yılında iki etkinlik yapacağız. Şubat ayının 15-16'sına doğru bir inceleme heyeti gelecek. İkincisi ise ağustos eylül aylarında, bütün delegelerin katılacağı bir sempozyum yapacağız. Ayrıca haziran ve kasımda Paris'teki sunum var. İnşallah hep birlikte bu işi başaracağız. İzmir'den 25 civarında sanayicimiz ve sivil toplum örgütü temsilcimiz, yerel mesajlarla ilgili bilgileri ülkelere götürüyor. İkincisi Dışişleri Bakanlığımız da bu işin içinde. 5 Ocak 2013'te dünya genelindeki 200'e yakın büyükelçimiz İzmir'e geliyor. Bunlar lobicilik faaliyetini, bizim adımıza Dışişleri Bakanlığı kanalıyla yürütüyor. Bu toplantıda bugüne kadar neler yapıldığını ve bundan sonra neler yapılması gerektiğini paylaşacağız. Ayrıca hükümet kanadından Sayın Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız da İzmir'in EXPO ile ilgili yaptığı çalışmaları, dış heyetlerle görüşerek dile getiriyorlar. 13 civarında bakanımız, EXPO ile ilgili ülkelere giderek birebir destek istiyor. Bu bizim için çok önemli.? diye konuştu.

Vali Kıraç, alınması halinde İzmir ve çevresine yaklaşık 50 milyar liralık yatırım yapılması öngörülen, ayrıca şehre altı ay süreyle 70 milyonun üstünde turist gelmesini sağlayacak EXPO'nun tamamen ülke yararına olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber