TOKİ'den ev alanlar bundan sonra 'memura çok zam yapmayın' demez

Haber Giriş : 31 Ekim 2005 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konut taksitlerini memur zammına endeksleyen TOKİ artık, TÜFE, ÜFE ve memur zammından hangisi daha düşükse o oranda zam yapacak. Bu sayede ev alanlar "Memura sürpriz zam olursa taksidim çok artar" diye endişelenmeyecek

Toplu Konut idaresi (TOKİ), vadeli konut alanları "sürpriz zamlara" karşı korumak için, borç artışlarım sadece memur maaş zamlarına endekslemekten vazgeçiyor. TOKİ, enflasyondaki düşüşü de dikkate alarak, bundan sonraki vadeli konut satışlarında, TÜFE, ÜFE ve memur maaş artışlarım da sözleşmeye koyacak. Bu yöntemle konut alıcıları, memurlara zaman zaman yapılan ek ödemeler veya "sürpriz zamlardan" kaynaklanan ücret artışlarından da korunmuş olacak.

Sözleşme uyarınca, söz konusu üç artıştan hangisi en düşük ise kalan borçlarda aylık taksitler, o oranda artırılacak. Konut satışlarında borç taksitlerinin artırılmasında, memur maaş artışları dikkate alınarak uygulanan "yeniden değerleme" sisteminin değiştirilmesine ilişkin karar, Başbakanlık'ın onayına sunuldu.

Arsa satışlarında aynı yöntem olacak

TOKİ, vadeli konut şanslarında, borç taksitlerim, Ocak ve Temmuz ayları itibarıyla, bir önceki 6 aylık memur maaş artışlarım dikkate alarak artırıyordu. Genelde memur maaşlarına enflasyonun biraz üzerinde zam verildiği için, yeni yöntemle, TÜFE ve ÜFE'den hangisi en düşükse taksitlere en düşük artış oranım uygulanması olanağı getiriliyor.

Değiştirilen "yeniden değerleme" oranı, arsa satışlarında da uygulanacak. Bugüne kadar gerçekleştirilen arsa satışlarında, borç taksitleri TÜFE oranında artırılırken, bundan sonra TÜFE, ÜFE ve memur maaş artışlarından en düşük olanı uygulanacak.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber