Yargıtay, başörtülü bir sanığın mahkeme salonundan çıkarılması sonrasında yapılan eleştirilerin yargıya müdahale anlamına geldiğini açıkladı

Haber Giriş : 11 Kasım 2003 22:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yargýtay, başörtülü bir sanığın mahkeme salonundan çıkarılması sonrasında yapılan eleştirilerin yargýya müdahale anlamına geldiğini açıkladı

Yargýtay Baþkanlar Kurulu, yargýnýn görevini yaparken Cumhuriyet'in temel ilkelerini daima göz önünde tuttuðunu ve bundan sonra da bunu gözetmeye devam edeceðini bildirdi.
Kurul, ''Yargýtay'ýn bir özel dairesinin yüksek mahkemelerin kararlarýnda belirlenen ilkeler çerçevesinde usul yasasýnýn kendisine verdiði yetkiyi kullanmýþ olmasýnýn eleþtirilmesinin yargýya müdahale niteliðinde olduðunu ve asla kabulü mümkün görülmeyen bir tavýr olarak deðerlendirildiðini'' açýkladý.

Yargýtay Baþkanlar Kurulu, 1. Baþkan Eraslan Özkaya'nýn baþkanlýðýnda, hukuk ve ceza daireleri baþkanlarý ile Yargýtay 1. baþkanvekillerinin katýlýmýyla yaklaþýk 1.5 saat süren bir toplantý yaptý.

Yargýtay 4. Ceza Dairesi Baþkaný Fadýl Ýnan'ýn türbanlý bir sanýðý duruþma salonundan çýkarmasýnýn ardýndan yaþanan geliþmeleri deðerlendiren Baþkanlar Kurulu, ''Basýn Bildirisi'' adý altýnda bir sayfalýk açýklama yaptý.

Açýklamada, Yargýtay Baþkanlar Kurulu'nda görüþülüp kabul edilen hususlarýn kamuoyuna duyurulmasýnda zorunluluk görüldüðü belirtildi.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasý'nýn 2. maddesinin, Cumhuriyet'in temel niteliklerini, ''Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanýþma ve adalet anlayýþý içinde insan haklarýna saygýlý, Atatürk milliyetçiliðine baðlý, baþlangýçta belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir'' þeklinde tanýmladýðý anýmsatýlan açýklamada, Anayasa'nýn 4. maddesiyle de bu madde hükmünün deðiþtirilemeyeceði, deðiþtirilmesinin dahi teklif edilemeyeceðinin hükme baðlandýðý kaydedildi.

''YARGI, YIPRATILMAK ÝSTENMEKTEDÝR''

Baþkanlar Kurulu'nun açýklamasýnda, þöyle denildi: ''Anayasamýz'ýn kabul ettiði demokratik parlamenter sisteme dayalý hukuk devleti, kuvvetler ayrýlýðý ilkesine dayanýr. Bu sistemde 3 erkten birisi de 'baðýmsýz yargý'dýr. Yargý, bu yetkisini Anayasamýz'ýn 9. maddesine göre 'Türk milleti adýna kullanýr'.
Cumhuriyet'in kuruluþundan bugüne kadar, yargý bu þekilde benimsenmiþ ve deðerlendirilmiþtir.
Anayasa'ca kendisine böylesine görev ve deðer verilen yargý, bu görevini tüm olumsuzluklarýna ve tüm olanaksýzlýklara karþý büyük bir özveri ile yerine getirmeye çalýþmaktadýr. Yargý, bu görevini yerine getirirken de yukarýda açýklanan Cumhuriyet'in temel ilkelerini daima göz önünde tutmuþtur. Bundan sonra da gözetmeye devam edecektir.
Ne var ki, yargý, bu iþlevi nedeniyle bir süreden beri haksýz ve yersiz eleþtirilere maruz býrakýlmakta ve yýpratýlmak istenmektedir.''

Böyle bir yýpratýlmýþlýðýn hiç kimseye fayda saðlamayacaðýnýn kuþkusuz olduðu vurgulanan açýklamada, þöyle devam edildi:''Herkesin, bunun bilinci içerisinde olmasý gerekir.
Bu ilkeler ýþýðýnda görev yapan Yargýtayýmýz'ýn bir özel dairesinin yüksek mahkemelerin kararlarýnda belirlenen ilkeler çerçevesinde usul yasasýnýn kendisine verdiði yetkiyi kullanmýþ olmasýnýn eleþtirilmesi yargýya müdahale niteliðinde olup, asla kabulü mümkün görülmeyen bir tavýr olarak deðerlendirilmektedir.
Baðýmsýz yargý, bir gün herkese lazým olabilir. Erdem odur ki, bunun gereksinim duyulmadan kabul edilip benimsenmesidir.''
Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber