CHP'den 'bağımsızlık haftası' yasa teklifi...

Haber Giriş : 31 Ekim 2005 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu ve 114 milletvekili, Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası düzeyde kuruluş ve tanınma belgesi olan Lozan Barış Antlaşması'nın imzalandığı 24 Temmuz gününden başlayan haftanın "Bağımsızlık Haftası" olarak kutlanması için bir yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu tarafından hazırlanan yasa teklifinde, Birinci Dünya Savaşı'nın ardından imzalanan Sevr Antlaşması ile dünyanın en büyük imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu'nun topraklarının tamamını kaybettiği ve başkentinin galip devletlerin kontrolüne girdiği anımsatıldı.
Teklifte, Ankara sınırlarına kadar dayanan savaş ve işgalin Anadolu halkının, insanlık tarihinde eşine az rastlanır mücadele azmi ve bağımsızlık tutkusu ve haklılığın verdiği güçle püskürtüldüğü ve başta Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm ulusun TBMM önderliğinde kazandığı bu zaferin 24 Temmuz 1923'te Lozan'da imzalanan bir antlaşma ile uluslararası düzeyde resmen kabul edildiği belirtildi.

Teklifte, Lozan Antlaşması ile Türkiye Ulusal sınırlarının büyük oranda belirlendiği, uluslararası alanda bağımsız ve eşit bir ülke olarak yerini aldığı ve ülkenin, ulusuyla bölünmez bütünlüğünü, Türkiye'de yaşayan ve devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkesin Türk ulusunun eşit haklara sahip bir üyesi olduğunun tüm dünyaya ilan edildiği kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslarası düzeyde kuruluş ve tanınma belgesi niteliğinde olan bu antlaşmanın sıradan bir antlaşma olarak görülemeyeceği vurgulandı.
Teklifte, "Bütün bu sebeplerle devletimizin kuruluşunun tanındığı ve taçlandırıldığı Lozan Barış Antlaşması'nın, bütün boyutları ile daha iyi anlaşılması, genç kuşaklara ve yeni nesillere daha doğru aktarılmasını sağlamak amacıyla 24 Temmuz günüyle başlayan haftanın 'Bağımsızlık Haftası' ilan edilmesi ile ilgili bu yasa teklifi hazırlanmıştır" denildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber