Öğrencinin, 29 yaş askerlik sorunu mahkemeden döndü

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 22 Aralık 2012 12:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Milli Savunma Bakanlığı 18 Ocak 2012'de YÖK'e yolladığı yazıda, 29 yaşından büyük yükümlülerin askerliklerinin ertelenmesine imkân olmadığını belirterek bu kişilerin eğitime, askerliği tamamladıktan sonra devam edebilmeleri için gerekli tedbirlerin alınmasını istemişti. Bunun üzerine üniversiteler de 2012-2013 öğretim yılında 29 yaş sınırında bulunan üniversite öğrencilerinin kayıtlarını yenilemeyeceklerini söylemiş ve birçok üniversite öğrencisinin ders kaydı yapılmamıştı. Mayıs ayında Radikal bu durumu ?29 yaş bunalımı' başlıklı haberle gündeme getirmiş, haber üzerine sosyal medyada örgütlenen ve birçok siyasetçiyle görüşen öğrenciler krizin çözümü için sonuç alamayınca yargıya başvurmuştu. İşte o öğrenciler adına sevindirici haber Sivas İdare Mahkemesi'nden geldi.

Yürütmeyi durdurma talebiyle Sivas İdare Mahkemesi'ne başvuran Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden (SCÜ) iki öğrencinin talebini haklı bulan mahkeme yürütmeyi durdurdu ve kayıtların yenilenmesini istedi. 29 yaş sınırındaki binlerce öğrenciye emsal niteliğinde olan kararın gerekçesi ise ?uygulamanın hukuka aykırı' olması.

Emsal olur

SCÜ Müzik Teknolojileri Bölümü öğrencisi Sezgin Tezcan'ın (31) talebini değerlendiren mahkeme, 2547 sayılı yasada, ?askerlikle ilişiği yoktur' belgesini ibraz etmeyen öğrencilerin ders kayıtlarının yenilenmeyeceği yönünde bir hüküm olmadığını belirledi. Üniversitenin askerlikle ilişiği olmadığına dair belge alamayan öğrencilerin kayıtlarını yenilememesinin de hukuken mümkün olmadığı sonucuna varan mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Kaydı yapılmadığı için derslere ve sınavlara giremediğini söyleyen Tezcan, kararı şöyle değerlendirdi: ?Zaten yanlış yönlendirilmelerden dolayı üniversiteyi çok geç kazandım. Tam okulu bitirecekken askerlik sorunu çıktı. Şimdi bu kararın bir an önce uygulamasını ve ders kaydımın yapılmasını bekliyorum.?

?29 yaş sorunu' nedeniyle binlerce öğrencinin eğitim hakından mahrum kaldığını söyleyen ?Askerlik 29'dan 32'ye' adlı öğrenci platformunun temsilcisi Zafer Duman ise kararı, ?Ekim 2012'den itibaren mağdur arkadaşlarımızla bölge idare mahkemelerine yürütmeyi durdurma istemiyle davalar açtık. Bağımsız mahkemelerimizin eğitim hakkımızı kesintiye uğratarak bizleri mağdur eden bu hukuksuz uygulamaya son vereceğine olan inancımız tamdı. Şu anda müjdeli haberi Sivas Bölge İdare Mahkemesi'nden almanın sevincini yaşıyoruz. 29 yaş uygulamasının hukuksuzluğunu açıkça ilan eden mahkeme kararı, üniversitelere kaydını yenileyemeyen 29 yaşından büyük tüm mağdur öğrenciler için emsal olmuştur? sözleriyle yorumladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber