Müftü ve Metropolit, Somali'de birlikte su kuyusu açacak

YAĞMUR-DER Derneği tarafından Mardin'de düzenlenen ?Anadolu'dan Afrika'ya Şefkat Eli' programına katılan Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun ve Mardin-Diyarbakır Süryani Cemaati Lideri Metropolit Saliba Özmen, Kimse Yok Mu Derneği aracılığı ile Somali'de birlikte su kuyusu açacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2012 18:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoba Elegance Hotel'de düzenlenen 'Anadolu'dan Afrika'ya Şefkat Eli' hoşgörü programına; Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen, farklı dinlerin ve dillerin temsilcileri ve davetliler katıldı.

Programda; Afrika'ya ilk giden doktorlardan olan Op. Dr. Fahrettin Erin, Afrika'da bir grup Türk doktoruyla yaptıkları tedavi ve ameliyatlarla orada yaşanan yoksulluğu gösteren fotoğrafları davetlilerle paylaştı. Duygusal anların yaşandığı konferansta, Afrika'da yaşanan yoksulluğu gözler önüne seren Dr. Fahrettin Erin'in konferansı izleyenleri etkiledi.

YAĞMUR-DER Derneği Başkanı Güler Hamidi, yaptığı konuşmada, dünyanın neresinde olursa olsun, mutlaka yardıma muhtaç insanlar bulunduğunu belirterek, Afrikadakilerin, bunlardan sadece bir kısmı olduğunu hatırlattı.

Vali Turhan Ayvaz ise Mardin'de son bir hafta içinde yoğun bir yağmur bereketi yaşandığına dikkat çekerek, şunları söyledi: ?Yağmur demek rahmet ve bereket demektir. Bir şehirde yağmur yağıyorsa orada rahmet ve bereket vardır. Rahmet ve bereketin olması için o şehrin hayır hasenatı çok olmak demektir. Mesela Somali'ye yardım gerektiği zaman Mardinliler olarak en yüksek yardımı gönderen şehirlerimizden birisi. Ayrıca, Suriye'de bu savaşta kıtlıklar olduğu zaman yine başta Halep olmak üzere bol bol gıda yardımı yapan yine Mardinlilerdir. Yine Suriye'den buraya göç edenlere bol bol yardım eden yine Mardinlilerdir. Yağmur derneğimiz de böyle güzel bir program yaptığı için çok memnun olduk. Özellikle bu yörelerde kız çocuklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Özellikle okuyan kız çocuklarımıza. Yağmur-Der Derneği bu alanda çok iyi çalışıyor. Güzel hizmetleri var. Emeği geçen bütün bayanlara teşekkür ediyorum.?

MÜFTÜ VE METROPOLİT SOMALİ'YE SU KUYUSU AÇIYOR

'Anadolu'dan Afrika'ya Şefkat Eli' hoşgörü programında Op. Dr. Fahrettin Erin'in sunumundan etkilenen Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun ve Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen, Somali'ye su kuyusu açma kararı verdi.

Müftü Coşkun, Yağmur-Der Derneği'nin düzenlemiş olduğu programda, Afrika'da Türk doktorların yapmış oldukları bu fedakârlıklardan çok etkilendiğini belirtti. Bu sunumun ardından Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ile birlikte bir konuda fikir birliğine vardıklarını belirten Coşkun, şöyle devam etti: ?Biz de Afrika'ya ne yapabiliriz gibi bir düşüncemiz oldu. Sayın Metropolit ile birlikte Afrika'da bir su kuyusu açtırmak istiyoruz. Mardin'de zaten binlerce yıl dilleri ve dinleri, kültürleri, ırkları ne olursa olsun, huzur içerisinde, barış içerisinde dünyaya kardeşçe yaşamanın en güzel örneğini veriyoruz. İnşallah Sayın Metropolit Saliba Özmen ile birlikte Mardinliler adına Somali'de bir su kuyusu açacağız.?

"BU HİZMETLER GÖNÜLLERİ FETHEDİYOR"

Bu tür etkinliklerin sevgiyi, hoşgörüyü pekiştirdiğini ifade eden Coşkun, bunun dünyaya güzel bir örnek olduğunu ifade etti. Buradan Somali'ye uzanan elin Nijerya'ya, Kamerun'a da uzanacağını belirten Coşkun, şöyle devam etti:

"Belki diğer ismini bilmediğimiz ülkelere de ulaşacak. Burada yapılan yardımın Allah rızası için yapılması, oradaki muhtaç, susuz, dilleri, dinleri ne olursa olsun ihtiyaç sahiplerine ulaşması bizleri sevindirir. O insanlara yardım elimizi uzatmak için elimizden geleni yapacağız. Cuma namazlarında yurt dışından ülkemize camilerde yardım kampanyaları düzenlenirken, şimdi camilerimizde birçok ülkeye yardım gönderiliyor. Bizler de buradaki kardeşlik ve hoşgörüyü kardeşçe yaşamanın örneğini vermiş oluyoruz. Mardin esnafından dini, dili, kültürü, ırkı ne olursa olsun hep birlikte bu yardımı koordine edip inşallah oradaki kardeşlerimize bir su kuyusu açtıracağız. Zaman mefhumu bizler için çok önemli. Geriye baktığımızda, 2012 yılını göz açıp kapayıncaya kadar geride bırakmış oluyoruz. 2013 yılında bütün insanlığın başta bölgemizin sevgi içerisinde huzur içerisinde bir dünya oluşması için dua ediyoruz. 2103 yılında da huzurlu, daha bereketli, dökülen kardeş kanının da sona ermesi için özellikle bölgemizdeki sıkıntıların sona ermesi için duacıyız. Hem ülkemizde hem yanıbaşımızdaki Suriye'deki sıkıntıları görüyoruz. Şu anda Mardin'de de binlerce Suriyeli kardeşlerimiz var. Her Mardinli ona el atıyor. Şefkat elini uzatıyor. Savaşların olmadığı, kardeş kanının dökülmediği bir dünya diliyoruz.?

"AFRİKA'YA UZANAN ELLER RAHMET VE ŞEFKAT ELİDİR"

Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen de Op. Dr. Fahrettin Erin'in ve diğer doktorların Afrika'da yaptıkları hizmetlerin önemli mesajlar verdiğine dikkat çekti. Özmen, Afrika'ya uzanan ellerin rahmet eli, şefkat eli olduğunu söyledi. Etnisitesi, dini, dili, kültür özelliği ne olursa olsun, insanın, Allah'ın bir lütfu olduğunu ifade eden Özmen, konuşmasına şöyle devam etti:

?Bu lütuf, her zaman o sevgiyi, o saygıyı görmesi lazım. Afrika'ya uzanan eller şefkat elidir. Merhamet elidir. Gerçekten bu çok önemli bir hizmettir. Mardin, binlerce yıldır Müslümanların, Hıristiyanların, Yahudilerin, Ermenilerin, Yezidilerin ve bütün etnisitelerin bir araya geldiği bir hoşgörü şehridir. Bu diyarda insan, çok önemli bir merkezi yer edinmiş. Müftümüzün de dediği gibi Mardin'den Afrika'ya uzatılan bir el olursa, oradaki kardeşlerimize çok güzel olur. Biz Müftülük ve Metropolitlik olarak altyapıyı oluşturalım. Hayırlısı ile inşallah güzel bir kuyu açılır ve oradaki çıkan su herkese hayat olur. Bundan dolayı bizler Mardin'deki yaşayanlar Araplar, Suryaniler, Kürtler, Türkler biz bunun takipçisi olacağız. Sayın müftümüz ile birlikte inşallah bu güzel işleri yapacağız. Somali'ye, Mardinliler adına su kuyusunu açacağız. Biz din adamları olarak; kilisede, camide her zaman yaptığımız gibi dua ediyoruz. Suriye'de son zamanlarda durumlar maalesef istendiği gibi değil. Çok zor şatlarda gelişiyor. Dini ne olursa olsun Suriye'de yaşayan kardeşlerimizin barışta kardeşlik içinde yaşamları bizim için çok önemli. Onun için dua ediyoruz. Sayın müftümüzle beraber dua edeceğiz. İnşallah en kısa zamanda özlediğimiz o barışı bölgedeki, Suriye'deki, Irak'taki, Ortadoğu'daki barış bir an önce sağlanmış olur. Buna çok ihtiyacımız var.?

Daha sonra 'Anadolu'dan Afrika'ya Şefkat Eli' programına katılan Op. Dr. Fahrettin Erin'e; Mardin Valisi Turhan Ayvaz tarafından plaket verildi. Program ardından, günün en güzel yardımı ise Kimse Yok Mu Derneği'ne, Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun ve Metropolit Saliba Özmen yaptı. Birlikte yardım sandığına bağışta bulunan Coşkun ve Özmen, herkesi Afrika'ya yardım yapmaya çağırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber