Sağlık Bakanlığı, kozmetiklerin bilinçli kullanımı için kılavuz hazırladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Aralık 2012 16:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sağlık Bakanlığı, kozmetik ürünlerde yer alan ambalajlara ait bilgiler ile sembol ve uyarıların tüketiciler tarafından anlaşılması amacıyla kılavuz hazırladı. ?Kozmetik Ürünler Tüketici Bilgilendirme Kılavuzu'na göre ürünlerin iç ve dış ambalajındaki bilgilerin, silinmemesi, kolayca görülebilir ve okunabilir olması gerekiyor. Kozmetik ürünün kullanım amacı, kullanılabileceği yerler, ürünün nitelikleri gibi özeliklerin etiket veya ambalajda yer alması, tüketicinin bunları incelemesi gerekiyor. Organik ya da doğal diye satılan kozmetikler için belgeli kanıt gerekiyor.

?Kozmetik Ürünler Tüketici Bilgilendirme Klavuzu, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından hazırladı. Kılavuza göre kozmetik ürünler, iç ve dış ambalajlarında yer alan bilgiler silinemez, kolayca görülebilir ve okunabilir olmaları kaydıyla satışa sunulabilecek. Kozmetik ürünlerin ambalajında üretici veya ithalatçının unvanı ve adresi, ithal edilen kozmetik ürünlerin ambalajlarında ise menşe ülkenin belirtilmesi gerekiyor. Ambalajda içerik miktarı ağırlık veya hacim olarak belirtilecek. Minimum dayanma tarihi ambalaj üzerinde açıkça ve sırasıyla; ay ve yıl olarak yazılacak. Minimum dayanma süresi ?otuz ayı' geçen kozmetik ürünlerde, tarih belirtilmesi zorunlu olmayacak. Ancak, bu kozmetik ürünlerde kozmetik ürünün açılmasından itibaren tüketiciye zarar vermeden kullanılabileceği sürenin bildirilmesi zorunlu olacak.

Kozmetik ürünün kullanımında alınması gereken özel tedbirler ve uyarılar var ise kozmetik ürünün ambalajında belirtilecek. Bu bilgiler ambalaj üzerine sığmadığı takdirde, broşür, etiket bant veya kart şeklinde tüketiciye sunulacak. Kozmetik ürünün fonksiyonu ambalaj üzerinde Türkçe olarak yer alacak.

Kozmetik ürün ambalajında herhangi bir hastalığı tedavi etmek, önlemek, teşhis etmek veya bir fizyolojik fonksiyonu düzeltmek, düzenlemek ve değiştirmeye ilişkin ibareler ile görseller yer alamayacak. Bu tür ürünler kozmetik olarak kabul edilemeyecek. Kozmetik ürünün kullanım amacı, kullanılabileceği yerler, ürünün nitelikleri ürünün etiket veya ambalajında yer alacak.

Tanıtım ve reklam amacıyla üretilen kişisel temizlik ve bakım ürünleri, hediyeler ve numuneler dâhil olmak üzere kozmetik ürün kapsamına giren ürünler (kolonyalı mendil, seyahat boyu sabun, seyahat boyu diş macunu, şampuan, saç kremi, duş jeli/sabunu, nemlendirici losyon/krem vb.) kozmetik mevzuatının gereklerini karşılayacak. Bu ürünlerin ambalaj ve etiketinin üzerinde üretici firmaya veya ürünü sunan ticari müesseseye ilişkin bilgiler, ürünün içerik bilgisi ve hangi amaçla kullanılacağı hususunda bilgilerin bulunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber