Bayramda eksikli araca trafiğe çıkış izni yok

Haber Giriş : 01 Kasım 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Ramazan Bayramı'nda alınacak trafik önlemleriyle ilgili 81 il valiliğine bir genelge gönderdi. Buna göre, var olan trafik denetimlerine ek olarak otoyollar ve devlet karayollarında tatile gidiş ve dönüş günleri olan 1-2 ve 6-7 Kasım 2005 tarihlerinde sıkı önlemler alınacak.

Eksikli, arızalı araçların trafiğe çıkışına kesinlikle izin verilmeyecek. Alınacak önlemler şöyle:

OTOBÜSLERE DENETİM

Terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin takoğrafları, şoförünün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri, Zorunlu Mali Mesuliyet ve Zorunlu Ferdi Kaza Koltuk Sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri ve Ticari Taşıt Kullanma Belgeleri, aracın fenni muayene durumu ve araçlarda bulundurulması zorunlu malzeme ve gereçlerin bulunup bulunmadığı titizlikle kontrol edilecek; arıza, aykırılık ve eksiklikleri görülen hususlar hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak. Ayrıca karayolu güzergahlarında da otobüsler üzerindeki denetimlere ağırlık verilecek.

EKSİK TAMAMLANACAK

Yine güzergáh üzerinde ve terminallerde yapılan trafik kontrollerinde araçlarda teknik yönden bir aksaklığın bulunup bulunmadığı, dış ışık donanımlarının faal olup olmadığına dikkat edilecek, görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda gündüzleri de yakını gösteren ışıkların yakılması sağlanacak, far ayarı ve ışık donanımı bozuk araçlar eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilecek, yangın söndürme cihazı ve ilk yardım çantası bulunmayan, mevsim şartlarına göre gerekli teçhizat ve avadanlıkları (zincir, takoz, çekme halatı vb.) olmayan araçların eksikliklerini tamamlamaları sağlanacak.

AĞIR TONAJA BEKLETME

Bayram süresince kar yağışı olması halinde, TIR türündeki araçlar ile gerek görülmesi halinde ağır tonajlı diğer araçların, uygun yerlerde kısa süreler ile trafik akışı normale dönünceye kadar bekletilmesi ve trafikte seyreden diğer araçların mutlak suretle kar tipi lastiklerle ya da zincir takarak yola devam etmeleri sağlanacak.

ALKOLE İZİN YOK

Trafik kontrollerinde alkol, aşırı hız, hatalı sollama, yakın takip ve şerit ihlali gibi trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan kural dışı davranışların denetimlerine ağırlık verilecektir. Ayrıca, yorgun, uykusuz ve dalgın araç kullandığı tespit edilen sürücüler uyarılarak, güzergah üzerindeki Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirlikleri de dahil olmak üzere, müsait yerlerde dinlenmeleri sağlanacaktır.

BAYRAMDA OTOYOLLAR, BOĞAZ KÖPRÜLERİ VE BELEDİYE OTOBÜSLERİ ÜCRETSİZ

BAKANLAR Kurulu bayram tatili nedeniyle otoyollar, boğaz köprüleri ve belediye otobüslerinden ücretsiz yararlanılmasını kararlaştırdı. Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, arifeyi bayrama bağlayan 2 Kasım Çarşamba gecesi saat 24.00'ten itibaren 5 Kasım Cumartesi günü saat 24.00'e kadar sürecek ücretsiz ulaşım olanağına ilişkin kararnamenin Bakanlar Kurulu'nda imzalanarak onay için Cumhurbaşkanlığı'na gönderildiğini açıkladı.

30 kilometreye 1 ekip otomobili

Video-kamera radarlı ekip araçları, bayram tatili süresince daha da etkili olarak 24 saat esasına göre faaliyet gösterecek.

Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen hava, yol ve trafik durumları hakkında basın ve yayın organları aracılığıyla vatandaşlar zamanında uyarılacak, tedbirli olmaları sağlanacak.

155 ve 156'yı arayan vatandaşlara da gerekli bilgilendirme ve yardım sağlanacak.

Tatil süresince, her 30 kilometreye 1 ekip otosu düşecek şekilde planlama yapılacak.

Arife günü önemli kavşaklarda ve büyük alışveriş merkezleri civarında, vatandaşların yoğun olarak ziyaretlerde bulunacakları mezarlıklar civarında da gerekli trafik tedbirleri alınacak.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber