Türkiye ABD'den Sidewinger füzesi alacak/ Video

Haber Giriş : 26 Aralık 2012 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Patriot'lardan sonra ABD'den Sidewinger füzesi alacak. 117 Sidewinder füzesini F-16'lar taşıyacak. ABD Savunma Bakanlığı, 117 adet gelişmiş AIM-9X-2 Sidewinder füzesinin Türkiye'ye satışına dair anlaşmayı Kongre'ye sundu.

Suriye'deki gelişmeler karşısında sınıra ABD, Almanya ve Hollanda'dan Patriot füze sistemi talep eden Türkiye şimdi de ABD'den doğrudan füze satın alıyor.

ABD Savunma Bakanlığı, 117 adet gelişmiş AIM-9X-2 Sidewinder füzesi satışına dair anlaşmayı Kongre'ye sundu. 140 milyon dolarlık satış 15 gün süre içinde Kongre tarafından engellenmezse füzelerin teslimatına başlanacak.

En gelişmiş havadan havaya füzelerden olan Sidewinder'ların F-16 uçaklarına yerleştirilecek. AIM-9X-2 Sidewinder füzeleri, 1960'lardan itibaren Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterine giren Sidewinder'ların en gelişmiş modeli.

Kendini imha ediyor

Füzede, kızıl ötesi enerji yayan kaynakları algılayan bir algılayıcı bulunuyor. Bir magnesium-fluorid transparan cam yüzeyin arkasında bulunan indium-antimonide (InSb) dedektörü ve Joule-Thompson cryosat soğutucunun bulunduğu bu baş kısmında, bir hedef bulunduğunda bilgiler sinyal işlemcisine gönderiliyor ve bu bilgi daha sonra füzenin yön kanatcıklarına iletilerek füzenin yön kumandalarına veriliyor. Bu sistemin en ölümcül yanı, iki değişik dalga boyunda da işlem yapabilmesi olarak gösteriliyor. Baş kısım hem kısa, hem de orta dalga boylarındaki kızıl ötesi ışınları tespit edebiliyor. Rocket motorlarının hemen önünde WDU-17 harp başlığı bölümü bulunuyor. Burdaki 12 kg başlık proximity tapa taşıyor. DSU-15/B Aktif optik Hedef Dedektörü (Active Optical Target Detector), lazer dedektör halkaları sayesinde bir hedef kaçırıldığı zaman kendi kendini imha ederek şarapnellerin aktif hale gelmesini sağlıyor.

En ileri teknoloji

- Mayıs 2004'ten itibaren seri imalatı yapılmaya başlanan füzeler, temel olarak 12.7 cm bir tüp şeklindeki borunun içine yerleştirilmiş yüksek teknoloji ürünü parçalardan oluşuyor.

- Toplam 287 cm uzunluğundaki AIM-9 tüpünün ön kısmında BSU-32 kanatçıkları yer alıyor.

- Ağırlığı 88kg olan Sidewinder'in burun kısmında bu füzenin beyni sayılan, WGU-4A/b Güdüm Kontol Kısmı (GCS/Guidance Control Section) arayıcısı bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber