Ankara'da organ nakli

Uşak'ta bir hafta önce geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan ve pazartesi günü beyin ölümü gerçekleştikten sonra ailesi tarafından organları bağışlanan 15 yaşındaki Resul Aydın'ın kalp, karaciğer ve bir böbreği Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde 3 hastaya nakledildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2012 15:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uşak'ta bir hafta önce geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan ve pazartesi günü beyin ölümü gerçekleştikten sonra ailesi tarafından organları bağışlanan 15 yaşındaki Resul Aydın'ın kalp, karaciğer ve bir böbreği Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde 3 hastaya nakledildi.

Aydın'dan alınan kalp, bir buçuk yıldır organ bekleyen 15 yaşındaki Ece Koçak'a nakledildi. Ameliyattan sonra AA muhabirine açıklama yapan Koçak, en büyük özleminin yürümek ve koşmak olduğunu söyledi.

Doğum günlerini hep hastanelerde kutlamak zorunda kaldığını anlatan Koçak,

"Artık hastanede doğum günümü kutlamak istemiyorum. Okula gideceğim ve büyüyünce ben de cerrah olmak istiyorum. Çeşit çeşit bir sürü cerrah var fark etmez, yeter ki cerrah olayım" dedi.

Resul Aydın'ın ailesine teşekkür eden Ece Koçak, "Allah razı olsun. İnşallah herkes bağış yapar. Sonra kendi başına geldiği zaman 'kimse neden bağışlamadı' diyorlar ama kendileri bağış yapmıyor. Annem de bağış yapacak. Eğer ölürsem ben de lazım olan organlarımı bağışlamak istiyorum" ifadelerini kullandı.

-"Organ bu çocuğa yüzde 100 yaradı"-

Kalp nakli ameliyatını gerçekleştiren Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Sezgin, Ece'nin doğuştan kalp hastası olduğunu söyledi. Yaklaşık bir buçuk yıldır uygun kalp beklediklerini belirten Sezgin, Koçak'ın günlük aktivitelerini yerine getirmekte bile zorlandığını, bunun için bir süredir hastanede tuttuklarını anlattı.

Genç bir çocuğun verici olduğunu öğrenince bütün imkanları kullanarak kalbi almak istediklerini vurgulayan Sezgin şöyle konuştu:

"Sıra bizde olduğu için Bakanlık da bize takdim etti. Operasyon yaklaşık yedi saat sürdü. Bu tür olaylarda vericinin kalbi ve kalbin çıkarılıp diğer hastaya takılması için geçen süre çok önemli. Biz o süreyi ekonomik kullanmaya çalıştık. Ece'de de bu konuda başarılı olduk. Dün akşam 7-8 civarında ameliyat bitmişti. Bu sabah saat 8 gibi de hastayı her şeyi stabil olduğu için solunum cihazından ayırdık.

Şimdi durumu gayet iyi, konuşması diğer fonksiyonları her şey normal. Bu çocuğumuz artık okula gidebilecek ve bütün sosyal aktivitelerini de yapabilecek. Bu açıdan bu organ bu çocuğa yüzde 100 yaradı."

Sezgin, beyin ölümü gerçekleşenlerin ailelerine seslenerek, 'Bu kolay bir şey değil. Ama beyin ölümü gerçekleştiğinde de tüm organları kullanıma açık tutsunlar, izin versinler. Çünkü bir vücuttan en az 6-7 kişi faydalanmış oluyor" diye konuştu.

-"Kendi acılarının içinde bizleri sevindirdiler"-

Aydın'ın böbreği de 10 yıldır böbrek hastası olan ve son bir yıldır diyalize bağlı yaşayan 14 yaşındaki Enes Coşkuna nakledildi.

Enes Coşkun'un babası İbrahim Coşkun da nakilden çok mutlu olduklarını ifade ederek, böbreğin çocuklarına uygun olmasının kendileri için sürpriz olduğunu söyledi.

Çoşkun, "Dün saat 05.00 gibi telefon geldi. Şok olduk hiç beklemiyorduk. Apar topar hastaneye geldik. Enes saat 17.00'de ameliyata girdi. Şu anda da gayet iyi, biz de mutluyuz" dedi.

İbrahim Coşkun, Aydın'ın ailesine minnet duyduklarını belirterek,

"Acılarının içinde bize organları bağışlayan aileye çok teşekkür ediyoruz, Allah onlardan razı olsun. Çok duyarlıymışlar. Bizimki gibi kaç çocuğu kurtardılar. Kendi acılarının içinde bizleri sevindirdiler. Çocuklarına Allah'tan rahmet diliyoruz, kendilerine de çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Uşak'tan getirilen karaciğer de 16 yaşındaki Hilal Duran'a nakledildi.

-"3-5 gün içinde taburcu etmeyi düşünüyoruz"-

Karaciğer ve böbrek naklini yapan Başkent Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Gökhan Moray, 15 yaşında hayatını kaybeden bir gencin 5 farklı kişiye hayat verdiğini vurguladı.

Enes Coşkun'un böbrek fonksiyonlarının yakın dönemde bozulduğunu anlatan Moray, "Henüz diyalize girmeden bu kadar şanslı bir hasta olarak, ameliyatının ilk gününde idrarını çıkartabiliyor ve böbrek fonksiyonları toparlanmaya başladı. Bu gidişle önümüzdeki 3-5 gün içinde taburcu etmeyi düşünüyoruz" dedi.

Hilal Duran'ın da yıllardır karaciğer yetmezliği sorunu yaşadığını, karaciğer fonksiyonlarının giderek kötüleşmeye başladığını aktaran Moray,

"Hilal'in kronik organ hastalığı had safhaya geldi. Kadavra bekliyordu şans yüzüne bugün güldü. Onun da durumu gayet iyi" dedi.

Moray, toplumun organ nakli konusuna duyarlı olması gerektiğine dikkati çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber