Profesörlerden Tıp Fakültesi'ne 'mescit istemiyoruz' eylemi!

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 27 Aralık 2012 16:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası'na açılması planlanan mescide karşı çıkan Öğretim Elemanları Derneği üyeleri ile bazı öğrenciler, Tıp Fakültesi önünde eylem yaptı.

Eyleme Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden bazı profesörlerin destek vermesi dikkat çekti.

Tıp Fakültesi Dekanlık binasın önünde toplanan yaklaşık 20 kişilik grup, sloganlar atarak morfoloji binasına mescit yapılmasına karşı çıktı. Öğretim Elemanları Derneği üyeleri adına açıklama yapan Doç. Dr. İlker Belek, üniversitelerin aydınlanma ürünü olduğunu ve dini yönetime karşı mücadele sembolü olduğunu ifade etti.

Din toplumu oluşturulmak istendiğini belirten Belek, bütün bölümlerin içerisine mescit açılacağını iddia etti. Tıp fakültesinin temel bilimler binasında mescit yerine laboratuvarlar, kütüphaneler, bilgisayar salonları, bilimsel çalışmalar için toplantı salonları ve ilgili öğretim üyeleri odalarının bulunması gerektiğini ifade eden Belek, özellikle temel bilimler binasına mescit açılmaya çalışılmasının üniversite kavramı ile çeliştiğini öne sürdü.

Fakültelerinde 1, 2 ve 3. sınıf öğrencilerinin mescit dışında başka gereksinimleri bulunduğunu kaydeden Belek, derslik, laboratuvar ve öğrenciler için çalışma odalarının olmadığını aktardı. Belek, yaptığı açıklamada "Ortada bir oyun döndüğü açık. Üniversite evrensel değerlerle eğitim verir ve bu değerler inanç sistemi gerekçe gösterilerek yok edilmez. Bir süre sonra birileri karşı cinsten hastalara bakmayacağını, ders saatlerinde namaz saatlerine göre ayarlanmasını isterse ya da öyle yapılmaya kalkılırsa ne olacak?" ifadelerini kullandı.

Mescit açılmasına dernek, hocalar ve öğrencilerin kabul etmesinin mümkün olmadığını söyleyen Belek, "Olayı inanç özgürlüğü kapsamında değil, Türkiye'nin genel siyasi toplumsal gidişatı içerisinde değerlendiriyoruz." dedi.

Eyleme katılan Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Dedeoğlu da kendisinin Hristiyan olduğunu ve okula kilise yapılmasını isteyerek mescide karşı olduğunu söyledi.

İRAN'DA ALINAN KARARI TÜRKİYE'DE GİBİ LANSE EDİLDİ

Eylemde, İran'da alınan karara göre uçak seferlerinin ezan saatlerine denk getirilmeyecek şekilde düzenlenmesi için yapılan çalışmalar Türkiye'de yapılıyor gibi lanse edildi. İlker Belek, mescit açılmasının temelinde eğitim sistemi, başörtüsü sorunu gibi konuları sıralarken ilginç bir iddiada bulundu. Belek, dün yapılan bir düzenlemeyle ezan saatlerinde uçak kalkışlarının yasaklanmasına ilişkin alınmış bir karar olduğunu iddia etti. Belek, üniversitede mescit açılmasına karşı durduklarını bunun inanç özgürlüğüyle bir ilgisi kalmadığını öne sürdü.

Yapılan açıklamaya, Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Oğuz, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Dedeoğlu, Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Keser, Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Kemal Şentürk, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Mehtap Türkay, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nursel Şahin, Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Peştereli ve Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Öğretim Görevlisi Cumhur İzgi katılarak destek verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber