Tapu ve Kadastro Müfettişleri Derneğinin denetim sistemindeki değişikliğe ilişkin basın açıklaması

Haber Giriş : 13 Kasım 2003 05:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TAPU VE KADASTRO MÜFETTÝÞLERÝ DERNEÐÝ

BASIN BÜLTENÝ

TAPU VE KADASTRO TEFTÝÞ KURULU KAPATILAMAZ.

TAPU VE KADASTRO TEFTİŞ KURULU KAPATILAMAZ.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün temel görevi; taşınmazlarla ilgili akitlerle her türlü tescil işlerinin yapılmasını, Hazinenin sorumluluğu altındaki tapu sicillerinin düzenli bir biçimde tutulmasını, siciller üzerindeki değişikliklerin takibini, denetlenmesini, sicil ve belgelerin korunmasını ilgili mevzuata uygun olarak sağlamaktır.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bu görevi özel mülkiyeti ve kamu mülkiyetini koruma fonksiyonunu ifade etmektedir.

Genel Müdürlüğün merkez ve taşra teşkilatıyla sürdürdüğü mülkiyeti koruma fonksiyonu, yüzyıllık geçmişi bulunan Tapu Ve Kadastro Teftiş Kurulu'nun, (Teftiş Kurulu Tüzüğünün 9. maddesinin C fıkrasında ifadesini bulan) denetim, gözetim ve yol göstericiliğinde sürmektedir.

Bundan tam 67 yıl önce, 29.5.1936 tarihinde çıkarılan 2997 sayılı Tapu ve Kadastro Teşkilat Kanununda, tapu sicil muhafızlarının hukuk, mülkiye mezunları arasından ve en az dört yıl deneyim sahibi olmaları şartı getirilmiş, ancak bu şart uygulanmamış ve bu hüküm daha sonra yürürlükten kalkmıştır. Bugün dahi binden fazla tapu sicil müdürü arasında bu niteliklere sahip hemen hiç kimse bulunmamaktadır.

Teşkilatın bu açığı Teftiş Kurulu'nun fiiliyattaki danışmanlığı sayesinde bir ölçüde kapatılabilmiştir.

Arsa, arazi, bağ, bahçe, ev, apartman vb. türden herhangi bir taşınmaza sahip yurttaşlar gece yataklarında rahatça uyuyup ertesi gün mal varlıklarının yerinde durduğundan emin bir şekilde kalkıyorlarsa, bu, tapu teşkilatına duydukları güvenle ilgilidir.

Bu güven bugüne kadar sarsılmamışsa, bunda Tapu ve Kadastro personelinin özverili çalışması kadar, yüzyıldan fazla geçmişi bulunan Tapu ve Kadastro Teftiş Kurulunun köklü kültürüyle, iyi yetişmiş, deneyimli kadrolarıyla denetleyiciliği, gözetleyiciliği ve yol göstericiliği de birinci derecede etken olmuştur.

Kamu Reformu kapsamında Tapu ve Kadastro Teftiş Kurulunun ortadan kaldırılması halinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra örgütü bu donanımlı birimin bilgi ve deneyiminden yararlanma olanağını kaybedecek, Genel Müdürlüğün sicil müdürlüklerini denetleme yeteneği zafiyete uğrayacak ve bunun sonucunda mülkiyeti de doğrudan ilgilendiren tapu sicillerinde aksamalarla karşılaşılabilecektir.

Bu olumsuzluktan büyük, küçük, pahalı, ucuz taşınmazı olan herkes etkilenebilecektir.

Taşınmaz mülkiyetine ilişkin ihtilafların yargıya yansıması halinde çözümünün ne kadar meşakkatli ve uzun zaman aldığı 50 yıldan fazla süren davaların varlığı da hatırlandığında daha iyi anlaşılacaktır.

Tapu ve Kadastro Merkez ve taşra teşkilatlarını zafiyete uğratabilecek her türlü tasarruf çok büyük tehlikeleri de beraberinde getirir. Tapu ve Kadastro Teftiş Kurulunun varlığına son vermek de bu tehlikelerin başında gelmektedir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün arşivinde bulunan bin yıllık belgeler nasıl ki, bugünkü pek çok taşınmaz mülkiyetinin temelini oluşturmaktaysa, bugünkü sicil belgelerinin de gelecek bin yıllarda mülkiyetin dayanağını oluşturması zorunludur. Bu arşiv düzenli olarak oluşmaya devam etmeli ve gelecek bin yıllara sağlam olarak bırakılmalıdır.

Bunun ne kadar önemli bir görev olduğu Saddam Rejiminin devrilmesiyle birlikte Musul ve Kerkük'te peşmergelerce birinci öncelikli hedefin tapu sicili olarak belirlenmesinden de bellidir. Türkmen nüfusun yok edilmesi için ilk adım olarak mülkiyet haklarının ortadan kaldırılmasını sağlamak ve bu amaçla tapu sicilini yok etmeyi hedeflemek şeklindeki Musul ve Kerkük örnekleri hiçbir zaman hiç kimsenin aklından çıkmamalıdır.

Tapu ve Kadastro Teşkilatıyla ilgili düzenleme yapılmadan önce çok iyi düşünülmeli, atılan her adımın sonuçları çok iyi hesaplanmalıdır. Teftiş Kurulu ortadan kaldırılırken de bu hususlar gözden uzak tutulmamalıdır.

Bu konu sadece Tapu ve Kadastro Müfettişlerini değil, taşınmaz mülkiyetiyle doğrudan ya da dolaylı ilgisi olabilecek herkesi ilgilendirmektedir.

Tapu ve Kadastro Teftiş Kurulu, haklarında teftiş kurullarınca düzenlenmiş raporlar bulunan bürokratların hazırladığı yasa tasarılarının Bakanlar Kurulundan ve TBMM'nden aynen geçirilmesi yoluyla ortadan kaldırılamaz. Bu husus sadece Tapu ve Kadastro Müfettişlerini değil, tapulu malı bulunan herkesi ilgilendirir.

Kamuoyuna ve milletvekillerimize saygıyla duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber