Kamu işçisi, kendi isteğiyle işten ayrılması halinde kıdem tazminatı yüzde 20 fazla ödenecek.

Haber Giriş : 13 Kasım 2003 06:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu işçisi, kendi isteğiyle işten ayrılması halinde kıdem tazminatı yüzde 20 fazla ödenecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ek Bütçe Yasa Tasarısı'na AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşoğlu'nun önergesiyle yeni bir madde eklendi.

Hükümet tarafından da desteklenen önerge, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar ile sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait kuruluşlarda ve kamu iktisadi teşekküllerinde İş Kanunları hükümlerine göre çalışan işçilerin kanunun yayımı tarihinden itibaren 15 gün içinde başvurarak 31 Ocak 2004 tarihine kadar kendi isteğiyle işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatlarının yüzde 20 fazlasıyla ödenmesini öngörüyor.

Bakanlar Kurulu, başvuru süresini 15 güne, işlemlerin tamamlanması süresini de 30 güne kadar artırmaya yetkili olacak.

Uygulamanın, 1 Ekim 2003 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girecek olmasından dolayı, bu tarihten itibaren işten ayrılanlar da yeni düzenlemeden yararlanacak.

Önerge, 1 Ekim 2003 ile kanunun yayımı tarihi arasında işverence haklı nedenle fesih hali hariç olmak üzere, herhangi bir sebeple iş sözleşmeleri feshedilen personel için kendi isteğiyle işten ayrılma şartı aranmamasını da öngörüyor. Ancak, bu kapsamdaki işçilere İş Kanunu'ndaki "fesih bildirimine itiraz" ve "geçersiz sebeple yapılan feshin sonuçları"na ilişkin maddeler uygulanmayacak.

Kanundan yararlanan işçiler hiçbir şekilde kanun kapsamındaki işyerlerinde yeniden istihdam edilmeyecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nun CHP'li üyeleri getirilen düzenlemeye karşı çıktılar.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber