Anti-laik öğretmen için sürgüne onay

Haber Giriş : 03 Kasım 2005 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DanIŞtay, görev yaptığı İmam Hatip Lisesi'nde kız öğrencilerin derslere başı açık girmelerine ve karma eğitime karşı çıkan, bu nedenle diğer öğretmenlerle tartışan müdür yardımcısının bu eylemlerinden dolayı bir başka okula sürgün edilmesine vize verdi.

Danıştay'ın kararında Anayasa Mahkemesi'nin laik eğitimle ilgili kararlarına atıfta bulunuldu.

BAŞI AÇIK İSTEMEDİ

Söz konusu olay, Balıkesir'de yaşandı. İmamHatip Lisesi'nde müdür yardımcısı olarak görev yapan bir öğretmen, kız öğrencilerin derslere başı açık olarak girmelerine karşı çıktı, karma eğitim konusunda okulun diğer öğretmenleri ile tartıştı.

Bu gelişme üzerine öğretmen hakkında soruşturma başlatıldı. Yapılan soruşturmanın ardından öğretmen, Balıkesir Valiliği tarafından İmamHatip Lisesi Müdür Yardımcılığı görevinden alınarak aynı ildeki bir ilköğretim okuluna atandı. Valiliğin işlemine karşı idare mahkemesine başvuran öğretmen, işlemin iptali için dava açtı. Davaya bakan mahkeme atama işleminin gerekli tahkikat ve inceleme yapılmadan gerçekleştirildiği gerekçesiyle iptaline karar verdi.

Karara itiraz eden Valilik, Danıştay'a başvurarak temyiz talebinde bulundu. Davaya son noktayı koyan Danıştay 2. Dairesi, idare mahkemesinin kararını bozarak laiklik karşıtı söylemlerde bulunan öğretmenin sürgününe vize verdi.

ATATÜRK İLKELERİ

Danıştayın benzer davalara emsal teşkil edecek kararı özetle şöyle :

?....Türk mill eğitiminde laiklik esastır. Milli eğitim, Atatürk ilke ve inkılapları çerçevesinde Anayasa'nın başlangıç bölümündeki hükümlere ve laiklik ilkesine dayanılarak yapılabilir. Davacı öğretmen kız öğrencilerin kılık kıyafetleri ile karma eğitim konusuna karşıt konuşmalar yapmış ve okul idaresine gerekli desteği vermemiştir. Davacının üzerine atılı suçlama yapılan inceleme ve tanık ifadeleriyle sabittir...?

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber