Elektrikte yeni bir yolsuzluk iddiası:6 bürokrat soruşturuluyor

Haber Giriş : 03 Kasım 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektrik Üretim AŞ'de (EÜAŞ) bir iş ihalesinin en pahalı teklif sahibi şirkete verilmesi ile başlayan soruşturmada, gizli olması gereken 'maliyet cetveli'nin ihaleye giren şirketlere sızdığı belirlendi

Bir süre önce ihale usulsüzlükleri gerekçesiyle genel müdürü Önder Piyade'nin tutuklandığı bir operasyona hedef olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) yine bir yolsuzluk iddiasıyla soruşturuluyor. Ankara Başsavcılığı, EÜAŞ'ta 6 bürokrat hakkında, Afşin - Elbistan Santralı'nın Kül Curuf Atma İhalesi'nde usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla soruşturma başlattı.

Edinilen bilgiye göre, yaklaşık maliyeti 1.2 trilyon lira olan iş için 2004'te iki ihale yapıldı. Ancak şikayetler nedeniyle ikisi de iptal edildi. 9 Mart 2005'te üçüncü kez ihale yapıldı. Tüm şirketler belirlenen yaklaşık maliyet fiyatının altında teklif önerdi. İhale Komisyonu işi, en yüksek teklifi veren Marmara Ltd. Şti.'ye verdi.
Bu aşamada üç ihaleye de giren ancak kazanamayan ATA İnşaat'ın sahibi Necip Ayıcı, AKP Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan'a ulaşarak, gizli olan 'maliyet hesap cetveli'ne birçok işadamının ulaştığını söyledi ve cetveli de verdi. Doğan bu cevteli EÜAŞ Genel Müdürü'ne ulaştırdı.
Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu, Ayıcı hakkında, 'ihaleye fesat karıştırmak' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Milletvekili hakkında ise herhangi bir işlem istemedi.

Ayıcı'ya takipsizlik
Suç duyurusu üzerine Ayıcı hakkında soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Savcısı Uğurcan Sevinç Kızoğlu, 3 Ekim'de işadamı hakkında takipsizlik kararı verdi. Kararda, "Teftiş Kurulu'nun raporunda da açıkça belirtildiği gibi yaklaşık maliyet cetvelinin kimi görevlilerce dışarıya sızdırıldığı belirlenmekle birlikte hangi şirketlerin elinde olduğu ve şüphelinin eline nasıl geçtiği anlaşılamadığı gibi şüphelinin bu cetveli bir milletvekiline göndermek suretiyle gerekli incelemenin yapılmasını istemesinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır" denildi.

6 bürokrat soruşturuluyor
Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden, EÜAŞ ihale komisyonu üyeleri hakkında Ayıcı'nın yaptığı suç duyurusu üzerine soruşturma başlattı. Üç emekli Sayıştay Uzman Denetçisi'nin hazırladığı raporda, ihalenin Marmara Ltd. Şti'ye verilmesine imza atan bürokratların (Birol Avcı, Halim Eroğlu, Nurten Kutlu, Cengizhan Türkmen ve Muzaffer Başaran) görevlerini kötüye kullandıkları belirtildi.

Raporda, "İhalenin yaklaşık maliyet bedeline en yakın teklifi veren firmaya verileceğine ilişkin bir hüküm yoktur. Maliyetin altında teklif veren firmaya iş ihale edilecekse, kamu yararı ile en ucuz teklifi verene ihale edilmesi gerekir" denildi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber