Bütçede denge için kırtasiye malzemesi almak yasaklandı

Haber Giriş : 03 Kasım 2005 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005 bütçesinde dengeleri tutturabilmek için kamu kemer sıkmaya başladı. Ekim ayı da dahil, kamu kurumlarında yıl sonuna kadar bazı malzemelerin alımına yasak getirildi. Buna göre kırtasiye, büro malzemesi, büro ve işyerine mal ve malzeme alımı, makine ve teçhizat alımı, diğer dayanıklı mal ve malzeme alımları için kamuda yıl sonuna kadar harcama yapılamayacak.

12 Ekim tarihinde Maliye Bakanlığı'nın bir telgraf emriyle kamu kuruluşlarına gönderilen "Ayrıntılı Harcama Programı" başlıklı yazının valilikler tarafından acilen yetkili saymanlık ve mal müdürlüklerine iletilmesi istendi. Maliye Bakanlığı daha önce yaptığı düzenlemelerde; mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödeneklerin diğer ödenekler gibi otomatik olarak serbest bırakılmadığını anlatarak, ancak aylık olarak bırakıldıktan sonra kullanılabileceğini hatırlattı. Ekim-Kasım-Aralık aylarına ait mal ve hizmet alımları ödeneğinin serbest bırakıldığını kaydeden Maliye, bu grup içinde yer alan tek tek kodları sıraladığı kalemlerde ise yıl sonuna kadar hiçbir harcamanın yapılamayacağını bildirdi. Maliye Bakanlığı telgraf emrine daha sonra kamu kurumlarından gelen tepkiler üzerine bazı istisnalar getirildi. 12 Ekim'den önce ihalesi sonuçlandırılmış, sözleşmeye bağlanmış, mal teslim edilmiş, avansı verilmiş olan alımlar kapsamdan çıkarıldı.

1 milyar YTL'lik ödenek iptal edildi

Öte yanndan IMF'nin talebi doğrultusunda kullanılmayan ödeneklerin iptal edilmesi kararlaştırıldı. 600 milyon YTL'si yatırımlardan olmak üzere yaklaşık 1 milyar YTL'lik ödeneğin iptal edilmesi planlandı. Bu çerçevede yıl sonuna kadar beklenecek ve kullanılmayan ödenekler tek tek çıkarılacak. 2005 yılı bütçe büyüklüklerine ilişkin revizyonların bu iptal kararı düşünülerek yapıldığı belirtildi. Yani bütçede yeniden bir revizyon yapılmayacak.

Ancak bazı harcamalar da yukarı doğru revize edildi. Örneğin sosyal güvenlik kuruluşlarına yapılan transferlerin yer aldığı cari transferler 32 milyar 499 milyon YTL'den, 35 milyar 651 milyon YTL'ye çıkarıldı. Ancak sosyal güvenlik kuruluşlarına kullandırılmayan ödeneklerden aktarma yapılamayacak. Bunun yerine yedek ödenek kullanılacak.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber