Öğretmen adayları Şubatta 30 bin atama yapılması için yürüdü/ Video

Haber Giriş : 29 Aralık 2012 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kendilerini "Şubatçılar" olarak niteleyen atama bekleyen öğretmenler, Türk Eğitim-Sen önderliğinde "Şubat'ta 30 Bin Atama İstiyoruz" adlı bir miting düzenledi.

Çeşitli illerden Ankara'ya gelen öğretmenler, Sıhhiye'de toplandı. Renkli görüntülere sahne olan eyleme bazı öğretmenler gelinlikli, bazıları ise imam kıyafetiyle katıldı. Protestocu grubun çoğunluğu "üzgün surat" maskesi takarken kimi öğretmenler de omuzlarında tabut taşıdı. Cemal Gürsel Caddesi'nin miting sebebiyle trafiğe kapatılmasının ardından grup üyeleri caddeye çıktı. "Şubat'ta 30 bin atama istiyoruz" yazılı pankart açan eylemciler, "Öğretmenim, atanmak istiyorum", "Atama hakkımızı vermeyenler utansın" dövizleri de taşıdı.

Kortej oluşturan grup, daha sonra Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'la beraber Abdi İpekçi Parkı'na doğru yürüdü. Yoğun güvenlik önlemleri altındaki eylemde parka ulaşan grup, arama noktalarından geçti. Eyleme gelinlikle katılan öğretmenin ve tabutun polis ekipleri tarafından aranması ilginç görüntülere sahne oldu. Arama noktasından geçen grup, daha sonra hazırladıkları sembolik Milli Eğitim Bakanlığı engelini aşıp parkta biraraya geldi.

Grup adına konuşan Genel Başkan Koncuk, "Sizler bugün soğuğa aldırmadan, cebinizde paranız olup olmadığına bakmadan Ankara'ya geldiniz. Neden? Nedenini biz biliyoruz da Abdi İpekçi'nin diğer tarafındakiler bilmiyor. Onlar için yüksek sesle söyleyelim: Çünkü sizler, hakkınız olanı istiyorsunuz." dedi. Hükümetin atama programını eleştiren Koncuk, ataması yapılmayan öğretmen problemi devam ettiği müddetçe hak arama mücadelelerini süreceklerini kaydetti. Koncuk, 2013 Şubat ayında 30 bin atama talebinde ısrarcı olduklarını dile getirdi.

?ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERİN SAYISI 10 YILDA 5 KAT ARTTI?

Hükümetin 10 yılda 317 bin öğretmen aldığını söylediğini belirten Koncuk, 2003 yılından 2011 yılına kadar 157 bin 153 öğretmenin başka kuruma geçme, istifa ya da emeklilik nedeniyle ayrıldığını dillendirmediklerini kaydetti. AK Parti iktidara geldiğinde ataması yapılmayan öğretmenlerin sayısının 72 bin olduğunu belirten Koncuk, şunları kaydetti:

?Sayın Başbakan, seçim meydanlarında ataması yapılmayan tüm öğretmenleri atayacağının taahhüdünü veriyordu. Bugüne gelindiğinde ise ataması yapılmayan öğretmen sayısı 350 bine, yani kaba hesap yaparsak ataması yapılmayan öğretmen sayısı 10 yılda 5 kat arttı. Doğru düzgün bir öğretmen atama politikası oluşturamadınız. Bizler meydanlarda ?gençlerimiz gözümüzün önünde eriyor, yazıktır, günahtır' diye bas bas bağırdığımızda bizi görmezden geldiniz. Eleştirilerimize kulak vermediniz. Şimdi ise işin içinden çıkamıyorsunuz. Beceriksiz bakanlarınız, bürokratlarınız sayesinde meydanlar, ataması yapılmayan öğretmenlerin sesleri ile inliyor, öğretmenler ellerinde tebeşir yerine pankart tutuyor. Ataması yapılmayan öğretmenler ile birlikte onlarca eylem yaptık. Her defasında onların yaşadıkları acıyı anlatmaya, tarihsiz çaresizliklerini kelimelere dökmeye çalıştık. Ama nafile. Meğerse görmeyen gözlere, duymayan kulaklara, atmayan kalplere hitap etmek çok zormuş. Ama biz azimliyiz. Mücadelemiz ihtiyaçlar doğrultusunda tüm öğretmenlerin ataması yapılana kadar devam edecek. Bakanlık ?atamama' konusunda ne kadar inatçıysa, biz de ?öğretmen ataması yapılması' konusunda bir o kadar kararlıyız.?

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sert göndermelerde bulunan Koncuk, ?Milli Eğitim Bakanı Dinçer'e soruyorum. Madem öğretmen açığımız var neden ücretli öğretmen yerine kadrolu öğretmen istihdam etmiyorsunuz? Başbakana, Maliye Bakanına baskı yapacak güce sahip değilsiniz? Öte yandan hatırlayacağı üzerine Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ücretli öğretmen sayısının 13 bin olduğunu açıklamıştı. Oysa 2012 yılının Mart ayında yaptığımız araştırmada ücretli öğretmen sayısının 63 bin 821 olduğunu tespit etmiştik. Bu süreçte sadece bir kez öğretmen ataması yapılmıştı. Dolayısıyla ücretli öğretmen sayısının bu kadar kısa sürede bu kadar fazla düşmesi soru işaretlerine yol açtı? diye konuştu.

?4+4+4 SİSTEMİ 100 BİN ÖĞRETMEN İHTİYACI DAHA DOĞURMUŞTUR?

4+4+4 sisteminin öğretmen ihtiyacı oluşturduğunu söylediklerini hatırlatan Koncuk, 4+4+4 sisteminin tam 100 bin öğretmen ihtiyacı daha doğurduğunu söyledi. Mevcut öğretmen açığının yanı sıra nur topu gibi 100 bin öğretmen ihtiyacının daha ortaya çıktığını belirten Koncuk, ?Bu sistemi tüm parametreleri göz önüne almadan, hassas kantarda tartmadan, yangından mal kaçırırcasına öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin önüne getirenler, bunun tüm sorumluluğunu yüklenmek durumundadır. Dolayısıyla üstüne basa basa tekrarlıyoruz, yeni sistem öğretmen ihtiyacını daha da arttırdı? şeklinde konuştu.

?ŞUBAT AYINDA EN AZ 30 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILSIN?

Türk Eğitim-Sen olarak Şubat ayında her branşta adil bir öğretmen ataması yapılmasını istediklerini ifade eden Koncuk, 2013 yılında Şubat ayında en az 30 bin, Ağustos ayında da 70 bin olmak üzere asgari 100 bin öğretmen ataması yapılması gerektiğini vurguladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarında sürekli Hazine'nin kasasındaki paradan bahsettiğini dile getiren Koncuk, ?Madem Hazine'de bu kadar para var, bu para neden gençlerimiz için, ataması yapılmayan öğretmenlerimiz için kullanılmıyor? dedi.

Milli Eğitim Bakanı Dinçer'e de seslenen Koncuk, şunları kaydetti:

?Sayın Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer; sen Maliye Bakanının karşısında ?kadro istiyorum' diye aslan gibi kükre, Başbakan'a ?ataması yapılmayan öğretmenlerin derdi benim derdim, onlara kadro yok ise bende yokum' de, bu meseleyi onur meselesi yap, o zaman bak bakalım arkana kaç yüz bin insanı alacaksın, kaç öğretmenin seni hayırla yad etmesini sağlayacaksın. Bir kere de öğretmenler için olumlu bir şey yap, yap ki biz de seni takdir edelim, sana saygı duyalım. Biz senden cılız sesler değil, emin ve kararlı vuruşlar bekliyoruz. Aksi takdirde o koltukta daha fazla oturma.?

Koncuk'un konuşmasının ardından Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in ataması yapılmayan öğretmenler için kullandığı ?güvercinler' benzetmesi nedeniyle gelinlik giyen ve imam kıyafeti giyen öğretmenler, evcil güvercinleri uçurarak Bakan Dinçer'e seslerini duyurmaya çalıştılar. Gelinliği ile miting alanına gelen Sevim öğretmen ise İHA'ya yaptığı açıklamada, intihar eden öğretmenlerin acısını içinde yaşadığını belirterek, mitinge gelinliği ile geldiğini söyledi. Havanın soğuk olmasından dolayı üşüdüğünü dile getiren Sevim öğretmen, mitingde çalınan parçalarda da oynadı.

CHA-İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber